COVER magazin.com

Top 5 najskupljih marina i najluksuznijih odmarališta

Top 5 najskupljih marina i najluksuznijih odmarališta

Najskuplje i najluksuznije svjetske marine su:

1.    Capri, Italija

Prosječan dnevni vez za velike jahte je 2.900 Eura, a prosječna cijena lokalnih nekretnina je 11.688 €/m². Vezovi u ovoj marini se moraju rezervirati mjesecima unaprijed, a nisu dostupni za prodaju ili godišnji najam.
Najatraktivnija je tjekom regate Rolex Capri Sailing Week.
Talijanski brandovi Prada, Ferragamo, Versace i Gucci su u lokalnim prodavaonicama. Tom Cruise, Harrison Ford, Julia Roberts i Keanu Reeves su samo neka od svjetskih imena koji su tu svake godine.
1 Capri, Italija

2.    Porto Cervo, Sardinija, Italija

Prosječan dnevni vez za velike jahte je 2,500 Eura, a na raspolaganju je 60 vezova. Prosječna cijena lokalnih nekretnina je 9.500 €/m². Top razdoblja su Deluxe sajam u lipnju, te Maxi Yacht Rolex Cup regata u rujnu. Godišnja naknada za privez brodica od 40 metara košta oko 115.000 €.

Blistavi Porto Cervo, čiji je osnivač Aga Khan zamislio ga 1960 kao selo za vrlo bogate i slavne, privlači samo najbogatiji vlasnike jahti. Tijekom ljetnih mjeseci repun je talijanskog jet-seta, ali i svjetski poznatih osoba kao što su supermodel Kate Moss, glumica Tara Reid, te glumci Christian Slater i Denzel Washington.

2 Porto Cervo, Sardinija, Italija

3.    Portofino, Liguria, Italija

Prosječan dnevni vez za super-jahte je 2.350 € za svaki od šest vezova. Prosječna cijena lokalnih nekretnina 17.650 €/m². Portofino je jedna od diskretnijih marina, u početku je bila malo ribarsko mjesto, a u međuvremenu je postala omiljeno okupljalište bogatih.
Pristup do centra je ograničen na jednu usku cestu vezanu za Santa Margherita te je većinu godine zatvorena za promet – tako da je priroda relativno netaknuta.
S obzirom na nedostatak prostora, oni koji žele vez za svoje jahte moraju najmanje nekoliko mjeseci unaprijed rezervirati prostor.
3

4.    Magna Ibiza, Ibiza

Prosječan dnevni vez za velike jahte: 2.300 €, a na raspolaganju ih je 12. Prosječna cijena lokalnih nekretninea 8.000 €/m². Smatra se jednom od najekskluzivnijih marina na svijetu, a magnet je za mlade i bogate.

4

5.    St Tropez, Cote d’Azur, Francuska

Prosječan dnevni vez  za velike jahte: 1.300 €, a broj vezova je 30. Prosječna cijena lokalnih nekretnina je 13.500 €/m².
St Tropez je proslavila Brigitte Bardot u 1950, a od tada je postao kultno odmaralište za bogataše. Tamo je važno biti viđen, a šarm mjesta sastoji se u tome što kombinira luksuzne prodavaonicei odmarališta sa šarmom starog sela Provanse.

5 St Tropez, Cote d'Azur, Francuska