29. ožujka 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Tko su moderni džentlmeni?!

Nekada davno postojala su pravila viteštva. Točno se znalo kako se vitezovi moraju ponašati. Postojali su i kodeksi ponašanja pravih gentlemana. Puno se toga u međuvremenu promijenilo...

Nekada davno postojala su pravila viteštva. Točno se znalo kako se vitezovi moraju ponašati. Postojali su i kodeksi ponašanja pravih džentlmena. Puno se toga u međuvremenu promijenilo. Kakva pravila vrijede danas? Tko su moderna gospoda od kojih se može nešto naučiti? Ovo su samo neke smjernice koje karakteriziraju modernog gospodina:

Maniri

Viteštvo i danas znači obraćati se drugima s poštovanjem, posebno ženama. Dobri maniri su i danas iznimno važni. Kada čovjek žvače hranu i priča s punim ustima ili zaboravi reći “molim” i “hvala”, on ne samo da izgleda kao neandertalac, nego i pokazuje drugim ljudima da ne brine ni o kome nego samo sebi. Glumac McConaughey je 2005. proglašen najzgodnijim muškarcem upravo zbog dobrih manira i zbog šarma.

Romantične geste

David Beckham je u ovome daleko ispred ostalih muškaraca. On svojim romantičnim gestama osvaja neprestano svoju suprugu. Za njen 33. rođendan kupio joj je sliku za 340.000 dolara, a potom ju je odveo privatnim avionom na večeru u Pariz. Među mnogobrojne poklone spadaju i automobili, nakit… Možda mislite da je njemu lako jer je bogat, ali svatko može u okviru svoje financijske situacije napraviti nešto romantično. Odlazak na romantičan izlet možda bi u vašoj situaciji bio dovoljan ili kuhanje za svoju dragu. To što netko nema puno novca ne znači da ne može biti romantičan.

Obratite pažnju

Chris Martin se često može vidjeti kako Gwyneth Paltrow drži za ruku, pomaže joj ući u automobil i slične stvari koje mnogi drugi muškarci ne rade. Sigurno nije osvojio ženu poput Gwyneth Paltrow time što je bio bezobziran. Viteštvo znači obraćati pozornost na detalje. Otvorite vrata. Izvucite stolac. Učinite da se vaša djevojka osjeća kao dama i pokažite joj da ste čovjek ili, točnije, gospodin.

Branite njenu čast

Pokažite da ste pravi moderni vitez, da se želite brinuti o djevojci i da je želite zaštititi. To ne znači da se trebate tući sa strancima na ulici. Ali to znači da nećete dizati glas na nju, da ćete biti umjereni u raspravama i da nećete baš nikada udariti niti rukom od stol. To također znači tretirati je s poštovanjem u javnosti. Pokažite svojim riječima i djelima da vam je bitna, ali i da ste vi pravi muškarac koji se zna ponašati. Budite smireni i nemojte se nikada svađati na javnom mjestu. Trebate biti osoba koja ulijeva povjerenje i na koju se drugi mogu osloniti. Žene su Clive Owena proglasili za muškarca koji ulijeva najviše povjerenja.

Budite fer igrač

Kao i u sportu važno je znati ponašati se i kada pobjeđujete i kada gubite. Nemojte se naslađivati kada je ona pogriješila ili kada joj nešto ide slabije nego vama. Za ovaj stav najbolji je primjer Roger Federer, teniska zvijezda, ali i gospodin.