19. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Kako se pravilno predstaviti

Često na poslovnim sastancima, seminarima, konferencijama ili raznim skupovima prije uvodnog izlaganja svi sudionici se moraju predstaviti u dvije do tri rečenice. Naučite kako se predstaviti u najboljem svjetlu i u tako malo vremena...

Kako se pravilno predstaviti

Često na poslovnim sastancima, seminarima, konferencijama  ili raznim skupovima prije uvodnog izlaganja svi sudionici se moraju predstaviti u dvije do tri rečenice.

Naučite kako se predstaviti u najboljem svjetlu i u tako malo vremena ostaviti dobar dojam o sebi.

Čarobne formule ni u ovom slučaju nema. Najbolje bi bilo na papir unaprijed napisati nekoliko rečenica koje se mogu koristiti u dosta prilika. Dovoljno je reći  ime, prezime, poduzeće  u kojem radite i titulu, odnosno posao koji obavljate.

Nikad se nemojte truditi uljepšati posao, čak je poželjna i manja samodegradacija. Obično vas na takvim skupovima bar nekolicina ljudi poznaje, pa ukoliko se budete hvalili ili pretjerivali u opisu posla zvučat ćete smiješno i neelokventno.

Sigurno ste bar jednom pogledali Najslabiju kariku. Nemojte da vaše predstavljanje zvuči onako. Ako radite za kompjuteriziranom blagajnom, ne bavite se radom na računalu, nego ste blagajnik.

Nemojte dužiti, nikoga ne zanima detaljan opis vašeg posla, ni samohvala, ali ni kukanje.

Nikad nemojte upotrebljavati fraze poput «Radim u jednom velikom poduzeću, sigurno ste čuli za njega, možda ne uvijek u pozitivnom kontekstu, možda zato što su naši vlasnici iskorištavači, ili zbog zadnje afere koja se desila, nisam siguran kada, možda negdje prije nekoliko mjeseci, uglavnom…».

DOSADNO I DUGO!!! I NIKOG NE ZANIMA!!!

U toliko riječi, u koliko ste rekli NIŠTA, mogli ste se predstaviti i ispričati vic. Ne, ne savjetujemo ni da pričate viceve, samo da skratite…

Ukoliko je potrebno možete dodati rečenicu što očekujete od seminara. Npr. možete upotrijebiti frazu poput «očekujem saznati nešto novo o ovoj temi ili čuti savjete koji će mi biti korisni u budućnosti» ili «želim unaprijediti svoje znanje, o ovoj temi… «  i druge slične fraze. Ovisno o prilici, možete biti i manje formalni.

Čak i ako svi oko vas imaju duga predstavljanja, vi skratite… Ukoliko voditelja konferencije zanima nešto dodatno puno će bolje biti ako vas pitaju nego ako pričate nešto što nikoga ne zanima.

Pročitajte i:

Naučite se pravilno predstaviti [ KARIJERA ]

Odlični savjeti za razgovor za posao – [ KARIJERA ]