29. ožujka 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Mogu li si priuštiti odmor, auto ili stan?!

Stanovi, kuće, automobili i odmori su bitni faktori koji mogu narušiti vaše financije, ali svi ih u određenom trenutku želimo...

Mogu li si priuštiti odmor, auto ili stan?!

Stanovi, kuće, automobili i odmori su bitni faktori koji mogu narušiti vaše financije, ali svi ih u određenom trenutku želimo. No, kada ih sebi možemo priuštiti?! Što na to kažu stručnjaci?

Mogu li si priuštiti automobil?!

Razmislite o svom stilu života i potrebama za automobilom, troškovima održavanja kao i osiguranja.

Kada kupiti: Kada možete podnijeti ratu kredita na maksimalno 5 godina, uz uračunavanje troškova osiguranja automobila, a i dalje možete od plaće nešto štedjeti.

Troškovi:
Činjenica je da dok automobil izvezete na cestu, on gubi na vrijednosti. Čak i kada kupujete rabljeni automobil njemu vrijednost pada. Posebno što kod prodaje rabljenih automobila nema pravila nego ovisite o tome koliko je netko spreman platiti. Ako automobil kupujete na kredit uzmite u obzir troškove obrade kredita, osiguranja kredita te kamata. Što je iznos i rok otplate veći to će i iznos koji ćete platiti biti veći. Pokušajte uvijek uzeti što kraći rok otplate kako biste smanjili utjecaj kamata.

Najveće pogreške:
–    Ne pregovaranje o cijeni kod kupovine.
–    Kod kupovine zanemarujete cijenu održavanja, cijenu rezervnih dijelova i potrošnju.
–    Neodržavanje automobila. Kako biste nakon kupovine napravili uštede nemojte izbjegavati njegovo održavanje.

Mogu li si priuštiti putovanje?


Razmislite o
: Putovanja su odličan način za odmor, upoznavanje novih kultura i mjesta. No, umjesto da iznenada odlučujete o putovanju, planirajte ga unaprijed i štedite za njega. Na taj način ćete izbjeći kreditne kartice i minuse. Ne želite još godinu dana otplaćivati staro putovanje.

Troškovi:
Usporedite ponude agencija i što uključuju. Koliko bi vas došlo putovanje u samostalnom aranžmanu?! Raspitajte se i o troškovima u vašoj destinaciji i pripremite se na njih. Na taj način ćete izbjeći da vas u konačnici putovanje košta puno više nego što ste planirali. Također računajte na boravišne pristojbe kao i pristojbe zračnih luka. Ukoliko putujete na duže razmislite i o dodatnom osiguranju na putovanju.

Kada kupiti: Kada imate gotovinu tj. ušteđevinu za putovanje. Većina stručnjaka se slaže da su putovanja luksuz, te da ih treba plaćati u gotovini. Ako to ne možete onda si ne možete priuštiti to putovanje.

Najveće pogreške:

–    Plaćanje kreditnim karticama
–    Ne planiranje unaprijed puta kao i ne uzimanje u obzir dodatnih troškova

Mogu li si priuštiti stan ili kuću?!

Razmislite o: Da li ste spremni dobar dio svoga dohotka izdvajati za otplatu stana?! Možete li podnijeti dodatne troškove poput uređenja i održavanja?

Troškovi:
Osim bankarskih naknada, javnog bilježnika, troškova osiguranja tu je i uređenje i održavanje. Također, računajte i na potencijalni pad vrijednosti nekretnine. Kao i promjene kamatnih stopa i tečaja.

Kada kupiti:
U pravilu je preporuka stručnjaka da se kupuje kada je otplatna rata slična stanarini ili kada vam ne opterećuje više od 1/3 dohotka. Vi se možete odlučiti na više ako želite skratiti rok otplate, ali nikako kako biste kupili skuplji stan. Ako je rata značajno veća od stanarine prvo razliku štedite dok ne dođete do ušteđenog iznosa koji možete iskoristiti kao učešće u kupovini. Ako mislite da ne možete razliku štedjeti kako biste plaćali ratu?

Najveće pogreške:

–     Kupovati samo srcem bez financijske računice.
–    Kredit uz valutnu klauzulu s promjenjivom kamatnom stopom,
–    Uzeti maksimalan iznos kredita koliko vam banka dozvoljava na maksimalan rok otplate. Na taj način nemate niti mogućnost produljenja roka otplate niti dodatne štednje. Uključite u to što će biti u slučaju da jedan partner ostane bez posla?
–    Gledajte iza brojki, smislite neki back up plan za slučaj da ostanete bez posla.