25. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Kako voziti po poledici i snijegu?!

Već vam je poznato da vožnju trebate prilagoditi uvjetima na cesti. No, na što dodatno trebate obratiti pažnju ukoliko je na kolniku snijeg. Prvo i osnovno bi bilo da ne idete nikud bez zimske opreme. No, i kad je imate to ne znači da se možete opustiti....

Kako voziti po poledici i snijegu?!

Već vam je poznato da vožnju trebate prilagoditi uvjetima na cesti. No, na što dodatno trebate obratiti pažnju ukoliko je na kolniku snijeg.

Prvo i osnovno bi bilo da ne idete nikud bez zimske opreme. No, i kad je imate to ne znači da se možete opustiti.

Obavezno uključite svijetla.

Izbjegavajte nagle reakcije, nagla kočenja, ubrzanja i skretanja. Za vožnju u ovakvim uvjetima ključno je da su sve radnje polagane i da su sve planirane. I s kočnicom i s gasom budite umjereni.

Smanjite brzinu, čak i ako osjećate da ste sigurni. Tako smanjujete i mogućnost proklizavanja.

Održavajte konstantnu brzinu. Posebno ako se vozite uz brdo bitno je da odmah krenete s dobrom brzinom i da gas cijelo vrijeme držite na istoj razini. Ako budete naglo dodavali gas lakše ćete proklizati.

Držite razmak među vozilima veći nego inače.

Očistite sve prozore kako biste imali dobar pregled stanja na prometnici. Očistite i krov jer se snijeg s krova vrlo lako spusti u vožnji na vjetrobransko staklo.

Očistite svoju obuću prije ulaska u automobil. Ako na obući imate snijega noga vam može vrlo lako skliznuti i napraviti nekontroliranu reakciju.

Planirajte više vremena za vožnju i koristite što više glavne prometnice jer su one najčešće i najčišće.

Ako ste negdje zapeli, proklizali i ne možete krenuti izravnajte kotače, izađite vani i očistite ih, možda se na njih zalijepio snijeg. Ukoliko vidite da je pod kotačima led trebali biste dodati pijeska pod kotače, a ako ga nemate pri ruci poslužite se tepihom iz automobila i stavite pod kotač kako biste olakšali start.

Ako imate problema sa paljenjem automobila na dizel zimi, trebali biste staro motorno ulje zamijeniti uljem nižeg viskoziteta. Time će se elektropokretaču olakšati pokretanje motora. Također provjerite istrošenost ostalih dijelova, uključujući i akumulator.

Ako vozite nezagrijan automobil držite broj okretaja niskim. Nakon starta do ležajeva i ostalih dijelovi koji se podmazuju još ne dospijeva ulje te je povećano trošenje. Ako najčešće vozite na kratkim relacijama, trebali biste češće mijenjati ulje. Problem je jer se u motoru može nakupljati gorivo i kondenzirana voda što može dovesti do većih oštećenja.

Ako vam se prilikom starta iz auspuha javlja bijeli dim ne trebate se brinuti jer se najčešće radi o kondenziranoj vodi.

Ako vam se stakla na automobilu smrznu s unutarnje strane, vjerojatno se ne radi o nekom problemu, nego o vlazi koja je ostala unutar automobila, a kada se on ohladio i ona se smrznula. Provjerite eventualno da li vam od nekud ulazi vlaga ili hladan zrak u automobil kada je sve zatvoreno.

Budite oprezni i kod odleđivanja stakala. Nemojte to raditi vrelom vodom jer može doći do pucanja vjetrobranskog stakla. Također, budite oprezni kod struganja leda kako ne biste isparali staklo.

Zimske uvjete“ proglašava i ukida nadležna osoba Hrvatskih cesta d.o.o.

Zimski uvjeti na cesti nastupaju kada je kolnik prekriven snijegom najmanje 5 cm ili je na njemu poledica. Ali zbog magle, oblačnog vremena, čestih kiša i snijega, zakon propisuje da se moraju imati upaljena kratka svjetla u periodu zimskog računanja vremena, bez obzira na uvjete na cesti.

Za vrijeme proglašenih zimskih uvjeta na nekoj cesti, zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu, a i teretnim automobilima sa priključnim vozilom.

Pod zimskom opremom motornih vozila, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Vozač motornog vozila koje nema propisanu zimsku opremu, a zatekne se na cesti za vrijeme padanja snijega koji je na kolniku stvorio snježni pokrivač deblji od pet centimetara ili dođe na dionicu ceste koja je pod ledom, mora odmah isključiti svoje vozilo iz prometa te ga parkirati na odgovarajućem mjestu do prestanka «zimskih uvjeta».

Savjeti MUP-a kako voziti što sigurnije u zimskim uvjetima

Najvažnije je na put krenuti odmoran, a poželjno bi bilo da se ne kreće na put nakon završetka radnog vremena. Bilo bi dobro prije odlaska na put upoznati se s dionicom puta na koji se kreće, kao i sa alternativnim pravcima koji se mogu koristit.

Dakako se preporuča prije kretanja na put informirati se o vremenskim prilikama, kao i o stanju na cestama.

Ako su najavljene veće oborine snijega, bilo bi pametno ili odgoditi put ili pak izabrati alternativnu opciju prijevoza.

Najbolje bi bilo i za odlazak na posao koristiti javni prijevoz, u slučaju većeg snijega.

Obzirom da se velika većina vozača ne pridržava ovog savjeta, bilo bi dobro uvijek imati u vozilu lance za snijeg, bez obzira na zimske gume, kao i manju lopatu.

Vrlo bitno je provjeriti ispravnost svjetala i ostale signalizacije, gume i opremu te promijeniti istrošene brisače.

Svakako je važno prije kretanja na put očistiti vozilo od snijega i leda na svim staklima.

Jedan od savjeta MUP-a je i taj da se na dužem putovanju spremnik nadopunjuje kada razina u njemu padne ispod polovice, a upozorenje vozačima automobila sa zimskim gumama na prednjim, pogonskim kotačima- poseban oprez potreban je prilikom spuštanja nizbrdicom.

Brzinu kretanja vozila valja prilagoditi uvjetima na cesti, kao i uvjetima vidljivosti, poštujte ograničenje brzine.

Važno je prilikom vožnje u kolonama, povećati razmak među vozilima, vodeći brigu o tome da vam je potreban duži zaustavni put. Isto tako, izbjegavajte nagla kočenja, posebno pretjecanja.

Posebnu pažnju obratite na usjecima, mostovima, vijaduktima, gdje pri temperaturama ispod nule dolazi do pojave tzv.ledene zasjede, te je nužan pojačan oprez.

Kako pripremiti automobil za zimske uvjete vožnje

– Provjerite ispravnost vozila
– Zamijenite tekućine u automobilu zimskim otpornim na niske temperature
– Provjerite akumulator
– Zamijenite brisače ako je potrebno
– Zamijenite ljetne gume zimskim ili stavite lance u prtljažnik
– Stavite u automobil strugalice, metlice, premažite brave sredstvom protiv zaleđivanja.
– Provjerite rezervnu gumu
– Redovito perite automobil.

Vezano: