Kalkulator poreza kod uvoza rabljenog automobila iz EU

__________ oglas __________

 

kupovina-auta-u-EU

 

Izračun poreza uvoza rabljenih automobila iz EU (trošarine)

 

Kalkulator je okvirni i informativnog karaktera, te se ne može smatrati pravovaljanom informacijom, ni koristiti u druge svrhe.

Rabljeni automobil je automobil koji nije nov.

Prema novom zakonu (siječanj 2017) Carinska uprava neće obračunavati poseban porez prema računu rabljenog automobila nego prema prodajnoj cijeni takvog novog automobila u Hrvatskoj na dan prve registracije.

Zakon kaže: “Pod prodajnom cijenom smatra se maloprodajna cijena takvog novog motornog vozila s carinom i porezom na dodanu vrijednost bez posebnog poreza, s uključenom vrijednosti dodatne opreme na dan prve registracije vozila”.  Tu cijenu unosite u kalkulator.

Ostali bitni faktori za izračun iznosa posebnog poreza su tip goriva (dizel ili benzinac),  prosječna emisija (CO2), te starost vozila.

Kalkulator iznosa posebnog poreza na uvoz rabljenih automobila iz Europske unije:

Kalkulator poreza kod uvoza rabljenog automobila je napravljen u najboljoj namjeri kako biste stekli okvirni uvid u iznos posebnog poreza na željeni automobil. Postoji mogućnost da se potkrala greška, pa ako je zamijetite javite nam kako bismo ispravili kalkulator.

 • Cijenili bismo ako biste ostavili svoja iskustva nakon uvoza u komentaru ispod kalkulatora uvoza kako biste olakšali uvoz automobila svakoj sljedećoj osobi koja se odlučuje na taj korak.Prilikom uvoza potrebno je imati sljedeće dokumente:
  1. dokaz o vlasništvu vozila:
  – kupoprodajni ugovor (ukoliko je vozilo kupljeno od fizičke osobe) ili
  – račun o kupnji vozila (ukoliko je vozilo kupljeno u trgovini) ili
  – prometnu dozvolu (ukoliko se uvozi vlastito vozilo)
  2. dokument za postupak utvrđivanja sukladnosti
  COC dokument(izdan od tvornice ili EUROCOC-a)
  – Potvrda proizvođača
  – COC dokument
  3. Prometnu dozvolu
 • Uz troškove unosa (poreze) trebat će platiti još troškove tehničkog pregleda automobila, osiguranja vozila, standardne troškove vezane uz registraciju vozila, te ekološku naknadu.
 • Ako ste kupili novi automobil u nekoj od država članica EU, postupak je isti kao kod rabljenih vozila, kod uvoza plaćate poseban porez.
 • Svoja iskustva i komentare podijelite ispod u komentarima, kako biste olakšali drugima  kupovinu automobila i donijeli dodatne informacije.

POJAŠNJENJA:

Poseban porez kod uvoza automobila se računa prema formuli:

PP = (ON+EN) + PC  

PP – Posebni porez u kunama
ON – osnovna naknada u kunama
EN – emisijska naknada
PC – postotak od prodajne cijene motornog vozila

Svoja iskustva i komentare podijelite ispod u komentarima, kako biste olakšali drugima  kupovinu automobila i donijeli dodatne informacije.

oglas
159 Komentara
 1. zanima me koliko bi me koštala davanja za oktaviju combi 1,6 tdi 105 konja ,full oprema ,
  i cijena u austriji je 16500eura .
  molim izračun što prije .
  hvala !

 2. SVAKA ČAST ZVONKO!!!!
  OVO JE TRAGEDIJA!!!
  FUJ!!!!
  RADUJEM SE PROPASTI OVE DRŽAVE I OVAKVE LOPOVSKE VLASTI!!!

 3. To je tragedija… Ja ne razumijem zasto su svi napaljeni da sjebu ljude koji vole automobile a zive nazalost u ovom smecu od drzave.

  Volim ovu zemlju, ali drzavu mrzim.

  Koji im je k bio da racunaju porez od vrijednosti novog automobila? To nema veze sa realnoscu, kupujes rabljeni auto ne novi jebo im pas mater dal im jebo.

  Diplomu sam zaradio i vjerujte mi da idem cim steknem malo prakse, idem i sumnjam da cu se vratit. Hrvata ima posvuda, planet je selo, vise nema nostalgije ko sto je nekad bilo hahaha, puno se nas snadje i uspije vani, gdje sa svojim jebenim trudim ti nece drzava lupit porez na auto koji je ionako kao nov bio preskup.

  Sve je skupo kod nas, kompjuteri, auti, djelovi za aute, elektronika. Reko bi covjek da svi imamo standard ko svicarska.

  Ali platit ce drzava to sto radi. Svi mladi i pametni odlaze, a onda ce ostat samo jadna hrpa tih lisaca pa nek se jebu u dupe jedni drugoga, dal im jebo pas mater prokletu.

 4. Poštovani,

  možete li mi malo razjasniti kalkulator.
  Npr, nađem auto u Njemačkoj BMW 520d touring iz 2011. Npr cijena je 15000 € u auto kući.

  Gledam kalkulator u koji unosim cijenu novog auta u RH bez posebnog poreza.
  Prodajna cijena novog vozila u kunama u RH

  Koji CO2 unosim, novog vozila 109 ili rabljenog vozila 128 CO2?
  Kalkulator iznosa posebnog poreza na uvoz rabljenih automobila iz Europske unije.

  Moje drugo pitanje je:
  Kad saznam koliki je posebni porez uz to još plaćam do registracije

  Postupak utvrđivanja sukladnosti tzv. Homologacija. (oko 400 – 700 kn)

  4. Naknada za zbrinjavanje (oko 1000 kn)

  5. Troškovi registracije (troškovi tehničkog pregleda, osiguranja, nove prometne dozvole, pločica, i ostali troškovi vezani uz registraciju).

  Lp,

 5. lp,
  dali moze netko reci koliko porez moze biti ako donesem racun od auta koji kosta 1350e iz auto kuce iz zemalja clanice EU, iako je auto rabljen i imam racun !?
  auto je 2005 god. ima 300000 km 2.0, 96 kW
  ty

 6. Ako se radi o rabljenom motornom vozilu o kojem ne postoje podaci o prodajnoj cijeni u Republici Hrvatskoj, carinski ured će utvrditi iznos ostatka posebnog poreza usporedbom s motornim vozilom istih ili približno istih karakteristika na tržištu u Republici Hrvatskoj.

  ….

  U našem prethodnom kalkuatoru koji se odnosio na zakone od 2013. bilo je također naglašeno da se trošarina neće obračunavati po računu, nego službenim tablicama, i bio je i kalkulator vrijednosti automobila. Taj kalkulator možete još uvijek pronaći na ovom linku.

  http://m-stil.covermagazin.com/?p=27172

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *