28. ožujka 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Šampanjac / pjenušac

Za pjenušava vina u našim se krajevima uvriježio naziv šampanjac, zbog toga što našim tržištem, iako ih ima svih vrsta, ipak dominira originalni francuski šampanjac. U francuskoj regiji Champagne proizvodi se ovo najcjenjenije pjenušavo vino...

Šampanjac / pjenušac

Šampanjac / pjenušac

Za pjenušava vina u našim se krajevima uvriježio naziv šampanjac, zbog toga što našim tržištem, iako ih ima svih vrsta, ipak dominira originalni francuski šampanjac.

U francuskoj regiji Champagne proizvodi se ovo najcjenjenije pjenušavo vino, od grožđa koje je jedva zrelo, finog i reskog okusa. Šampanjac je poznat i kao „vino kraljeva“ jer se krunidba francuskih kraljeva nekoliko stoljeća održavala u glavnom gradu pokrajine Champagne, Reimsu. Zbog toga je poznat kao vino vladara, ali u novije vrijeme je poznato kao vino slavlja, ljubavi i romantike, i to zbog svojih svojstava koji mogu znatno podići raspoloženje uz sasvim male količine.

New PictureAko kupujete šampanjac, obratite pažnju na etiketu i kupite ga po svom ukusu.

Ako piše „brut“, onda je to najsuše vino, „extra dry“ je malo slađe od bruta, „demi-sec“ je najslađe.

Sva ostala pjenušava vina, imitatori originalnog šampanjca proizvode se u toplijim krajevima. Ta vina mogu biti kvalitetna, iako su znatno jeftinija od šampanjca, a često i primamljivijeg okusa jer su manje kisela.

Osim francuskog šampanjca cijenjena su i Australska pjenušava vina, gotovo identična šampanjcu. Njihova vina su cjenovno ispod razine šampanjca, ali su kvalitetom dostojna zamjena.

Iako nije na dobrom glasu zbog početne jeftinije proizvodnje, postoji i crni pjenušac od kojih je iznimne kvalitete također australski pjenušac.