29. ožujka 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Web vidljivost

11Zamislite scenu, prijateljica vas je nagovorila na izlazak s djevojkom koju ne poznajete, s prijateljicom njenog prijatelja. S njom ste razmijenili par mailova i dogovorili susret. Na večeri shvaćate da zna, ne samo vašu kućnu adresu i broj telefona, nego također i kada ste kupili stan i koliko ste platili za njega.  Ona je već vidjela slike vašeg oca i zna detalje o njegovom radnom mjestu, e-mail adresu i njegov telefonski broj.  I još vam prizna kako sve te podatke o vama nije saznala jer joj je vaša prijateljica faksirala vaš dosje, nego je njeno znanje rezultat nekoliko minuta surfanja po internetu.
Jednom davno, ako ste htjeli provjeriti vjerodostojnost osobe s kojom izlazite raspitivali ste se uokolo. Danas, većina ljudi čim nekoga upozna provjerava sve podatke dostupne o njemu na internetu.

Vi možda ne poznajete toliko dobro internet, ali samo malo naprednije znanje omogućit će vam sve te informacije i još mnogo više o nekoj osobi. Čak ne morate znati ni nečije ime, dovoljno je da razmijenite jedan mail i već može znati gdje živite.

Ne savjetujemo da postanete paranoični, jer internet je samo u velike gradove donio ono što se u manjima sredinama oduvijek događa. Svatko o svakome može sve saznati. Svi smo postali sudionici globalnog Big Brothera, potpuno smo vidljivi, a već sutra netko može o vama iznijeti ono što ste i sami zaboravili.

Iako od kompjutorskih znalaca ne možete ništa sakriti postoje neka pravila koja će vas zaštititi bar od onih koji traže informacije o vama iz dosade.

1 – Obavezno instalirajte firewall. Bez firewalla doslovno se netko može spojiti na vaš kompjutor, upravljati njime i preslikati sve podatke ili ih vidjeti na svome računalu jednako kao što ih vi vidite na svome. Dovoljno je da dođe do vašeg IP-a, a to može jednostavno ako ste mu poslali mail ili na neki drugi sličan način.
2 – Unesite svoje ime u Google tražilicu i provjerite koje su informacije o vama dostupne na internetu. Ako naiđete na nešto što ne biste htjeli da se zna o vama, kontaktirajte administratora stranice na kojoj se nalaze i zamolite da to skine.

3 – Ako imate svoju web stranicu nikad nemojte unositi kućnu adresu, uvijek pišite adresu poduzeća.

4 – Ako često postate na forumima ili se prijavljujete na newslettere nemojte se registrirati putem maila s vašim imenom i prezimenom, za te potrebe otvorite besplatni mail s nadimkom koji ne podsjeća na vaše pravo ime i prezime (npr na net. hr, gmail.com ili yahoo.com).

5 – Izbjegavajte ostavljanje svojih osobnih podataka prilikom bilo kakve registracije na internetu. Uz pomoć kućne adrese lako vas je identificirati.

6 – Uvijek morate znati da je internet javno mjesto. Ako nešto ne biste rekli na javnom mjestu (svoje mišljenje ili informacije o svojoj firmi i sl.) nemojte to govoriti ni na internetu (forumima i sl.). Uvijek dvaput razmislite prije nego što kažete kompromitirajuće informacije. Postoje IP locatori i nakon vašeg posta dovoljno je unijeti vašu IP adresu, a lokator će u dvije sekunde definirati gdje radite (ako se spajate iz ureda poduzeća koje ima svoju domenu, a većina i manjih poduzeća ima) ili dio grada ukoliko se spajate od kuće. IP lokatori su dostupni svima i besplatno se mogu koristiti preko interneta. Za provjeru nečije IP adrese nije čak potrebna ni registracija.

7 – Nikad sebi nemojte umišljati da možete ostati zaista anonimni. Ako kažete zanimljivu ili značajnu informaciju (na blogu ili forumu) ili vaš blog postane popularan novinari će bez muke saznati tko ste.