25. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Ispadanje kose kod muškaraca

Prije nego pođete tražiti lijek ispadanju kose ili ćelavosti morate prvo dobro razmotriti radi li se o bolesti ili nasljednoj osobini.

Prije nego pođete tražiti lijek za ispadanje kose ili ćelavosti morate prvo dobro razmotriti radi li se o bolesti ili nasljednoj osobini. Pri samoprocjeni uzmite što više čimbenika u obzir, primjerice stanje kose vaših roditelja, rodbine, kad vam je kosa počela ispadati, u kakvom ste psihičkom stanju tada bili, u kakvom ste psihofizičkom stanju sad…

Ako ste zaključili da je riječ o bolesti, hitno u akciju, obratite se i liječniku, no ako je u pitanju naslijeđe teško ćete moći išta učiniti, osim pomiriti se s tim. Ipak, nemojte se potpuno obeshrabriti, jer iako ne možete potpuno zaustaviti možete bar usporiti ispadanje.

I u jednom i drugom slučaju najvažnije je sustavno djelovanje. Morate odlučiti da ćete se uhvatiti s tim potpuno u koštac jer samo povremeno ili parcijalno reagiranje vam neće donijeti nikakvo poboljšanje.

Prvo i najvažnije je smanjiti stres. Čini se lako reći ali teško je zaista smanjiti stres. Pokušajte ako ga već ne možete izbjeći ublažiti njegove posljedice nekim tehnikama opuštanja, meditacije, tjelovježbom i sl.

Prehrana mora biti uravnotežena, s dovoljno vitamina i minerala, te redovitim obrocima. Ukoliko ne možete osigurati dovoljan unos vitamina pokušajte njihov nedostatak nadoknaditi uzimanjem vitaminskih pripravaka.

Za pranje koristite blage i neutralne šampone.

Osim gore navedenog vlasištu možete pripomoći i biljnim pripravcima. Sve navedeno moguće je kupiti skoro u svakoj ljekarni ili biljnoj drogeriji.
Za ispiranje koristite čaj od kamilice (pripremate ga tako da četiri žlice biljke prelijete litrom kipuće vode, nakon deset minuta procijedite i pričekajte da se ohladi do temperature s kojom inače ispirete kosu).

Osim kamilice dobro djelovanje može postići i čaj od koprive, jedan put ispirite kosu čajem od listova, a slijedeći put čajem od korijena koprive (pripremate ga na isti način kao i kamilicu).

Vlasište redovito masirajte s iscjetkom iz listova oraha ili iscjetkom lavande pomiješane s jednakom količinom glicerina. Umjesto iscjetka možete koristiti i ulja tih biljaka.

Za utrljavanje u vlasište najbolje je koristiti pripravak od svježih kopriva. Pola kg svježih listova kopriva (ako ih nemate priliku negdje sami ubrati, pokušajte ih potražiti na placu) prelijte s litrom kipuće vode, te ostavite 30 minuta. Lagano procijedite, te nakon toga iz kopriva iscijedite sok i dodajte čašu ricinusovog ulja (osim u ljekarnama možete ga kupiti u dm-u i svim većim trgovačkim centrima na odjelu kozmetike). Tom mješavinom trljajte vlasište najbolje 3 puta dnevno, oko 20 puta na tjedan. Ne morate robovati točnosti ipak to nije lijek koji se mora uzimati svakih osam sati.

Možda vam se od ovog gore navedenog čini jednostavnije kupiti gotov pripravak, ali takvim pripravcima gotovo nikad ne znate točan sadržaj, te ponekad mogu zbog svog kemijskog sastava vlasištu nanijeti više štete nego koristi.

Ispadanje kose opširnije

Kako ubrzati rast kose