20. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Najčešće financijske pogreške

- Radite plan samo za kratka razdoblja – Ako radite godišnji plan tada ćete u njega staviti i troškove poput registracije automobila, osiguranja, knjiga za početak školske godine…

 

Najčešće financijske pogreške:

Financijski problemi nisu nešto što želimo, ali često dođu kada ih ne očekujemo. Kako biste smanjili mogućnost krize provjerite koje greške s financijama radite:

–    Radite plan samo za kratka razdoblja – Ako radite godišnji plan tada ćete u njega staviti i troškove poput registracije automobila, osiguranja, knjiga za početak školske godine… Takvi troškovi nisu beznačajni i dobro je da njih računate, bilo na način da neke druge obveze podmirite u drugom mjesecu ili da ih rasporedite na cijelu godinu kako vam ne bi bile preveliki mjesečni šok.

–    Ne ulažete u svoje obrazovanje – Danas se sva zanimanja jako brzo mijenjaju, tako da je obrazovanje neophodno. Ne trebate pretjerivati, ali neka vam to bude na listi prioriteta.

–    Ograničavaju vas kartice lojalnosti – Na ovakve kartice skupljate bodove i onda ostvarujete popuste ili slično. Često se dešava da se troši više kako bi se skupilo više bodova, ili da se biraju skuplji dućani iako u konačnici nagrade mogu biti nešto nepotrebno i često daleko manje vrijednosti od izgubljene.

–    Ne pregovarate o cijeni, ne tražite popuste i ne kupujete na sniženjima – Uz malo više opreza možete uštedjeti i do 30%. Pregovarajte s majstorima, u prodavaonicama pitajte za popuste…

–    Računate na bolja vremena – Nemojte trošiti više nego što si možete priuštiti računajući kako će doći bolja vremena. Također, što prije počnite odvajati bar male iznose za mirovinu.

–    Ne računate na teške situacije – Bolest, gubitak posla, iznenadni troškovi… sve to ne možete predvidjeti, ali morate imati iznos s kojim možete preživjeti. Ne trebate imati ušteđevinu za 2 godine, ali neki prosječan iznos koji biste trebali imati sa strane za takve situacije je 6 prosječnih mjesečnih troškova. Dakle, ne nužno 6 plaća jer iz njih i štedite, ali pogledajte koliko vam treba za osnovne stvari mjesečno i pomnožite sa 6. Tako ćete biti sigurniji da u slučaju gubitka posla možete plaćati najamninu, kredit za stan ili auto.

–    Previše trošite na poklone – Bez obzira da li se radilo o rođendanskim, vjenčanim ili nekim drugim poklonima budite umjereni. Unaprijed se počnite pripremati kako biste se sjetili nečega što osobi treba, a nije skupo. Ne trebate škrtariti, ali zadržite se u granicama mogućnosti i bez korištenja kreditnih kartica za poklone.