28. ožujka 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Što se može naučiti iz hit filma „Igre gladi“ i primijeniti na posao

Film „Igre gladi“ ostvario je u prvom vikendu prikazivanja prihod od 155 milijuna dolara te se na taj način probio na prvom mjesto po startnoj zaradi.

Film „Igre gladi“ ostvario je u prvom vikendu prikazivanja prihod od 155 milijuna dolara te se na taj način probio na prvo mjesto po startnoj zaradi. Snimljen je prema istoimenom bestselleru Suzanne Collins, a trilogija obuhvaća Igre gladi, Plamen i Šojka rugalica.

Za one koji nisu pročitali knjigu, a nisu još niti pogledali film, radnja je sljedeća: U bliskoj budućnosti SAD su propale, izmučene sušom, požarima, glađu i ratom. Iz pepela se uzdigao Panem, država podijeljena na vladajući Kapitol i dvanaest okruga odakle se svake godine nasumično biraju po dječak i djevojčica koji se uživo na televizijskom prijenosu bore do smrti. Kao zabava za mase, ali i taktika zastrašivanja podčinjenih okruga, Igre gladi prikazuju se putem televizije diljem Panema.

Dvadeset četvero sudionika prisiljeno je ubijati svoje protivnike, a ostatak nacije dužan je Igre pratiti. Kada malena Prim bude izvučena kao predstavnica rudarskog okruga, njena starija sestra, šesnaestogodišnja Katniss, javit će se dobrovoljno kako bi je zamijenila. Katniss i njezin suborac Peeta, sin pekara naizgled slabih borilačkih vještina suprotstavit će se predstavnicima drugih okruga, među kojima su i Karijeristi, borci daleko snažniji od njih, koji za taj nastup treniraju cijeli svoj život.

Što se iz knjige i filma može naučiti i primijeniti u stvarnom životu?!

–    Upoznajte svoje prednosti i jače strane –

Katniss zna koje su joj jače strane, kao daroviti lovac shvaća da je najbolja s lukom i strijelom. Tako i vi usmjerite svoje poslovanje i karijeru na područja u kojima ste najbolji. Možda je neko zanimanje trenutno jako popularno, ali bolje ćete proći ako se usmjerite na ono što vam ide nego ono što morate postupno svladavati. Ujedinite svoja znanja i iskustva za najbolje rezultate kako biste preživjeli u poslovnom svijetu.

–    Osjetite potrebu –

Kada sponzori vide da Katniss pati od opekotina znaju da joj trebaju odmah lijekovi ako želi preživjeti noć. Oni kreću u akciju i šalju joj kreme koje će joj pomoći smanjiti bol. Prije nego što krenete u neki poslovni pothvat, usavršavanje ili potragu za poslom definirajte koje su trenutno najveće potrebe na tržištu. Gdje postoji nedostatak, kako poslovnih ideja tako i radnika. Obratite pažnju na sve oko sebe, nemojte gledati što trenutno najbolje ide, nego za čim postoji potreba i što se traži.

–    Svladajte osnove –

Kod osposobljavanja za borbu Katniss i njen saveznik Peet odlučili su preskočiti napredne tehnike i posvetili su se učenju osnova preživljavanja kao što su zamke i kamuflaža. Ovo je vrlo važno i u životu, odnosno poslovnom svijetu. Prije pokretanja vlastitog poduzeća morate naučiti osnove. Uzmite knjigu osnove poduzetništva i pročitajte, pročitajte i neke zakone, osnove računovodstva… I najbolja ideja može propasti zbog nepoznavanja osnova. Ako tražite posao, možete se usavršavati, upisati MBA, ali nemojte zaboraviti osnovne komunikacije, strani jezik, osnove rada s računalom, te osnove adekvatnog odijevanja…

–    Budite svoji –

U jednom trenutku Katniss shvaća da bez obzira na ishod Igara gladi, ona će ostati vjerna sebi. Na taj način se prezentira javnosti kao ne samo odličan borac, nego i kao odan prijatelj i suradnik. Njena plemenita akcija u kojoj bira odavanje počasti prijateljima ispred bijega, donosi joj toliko željeni kruh kao dar okruga Rue. Kao poduzetnik, menadžer ili radnik, ostanite svoji. Ma koliko kada se uvučete u krug jedne priče i načina poslovanja vam se neke stvari činile prihvatljivima, pokušajte se držati svojih osnovnih uvjerenja. Možda vam se ne čini tako, ali na kraju se takve stvari uglavnom isplate.