29. ožujka 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Kako izabrati električni roštilj

Električni roštilji su popularna zamjena za klasične roštilje.

Kako izabrati električni roštilj

Električni roštilji su popularna zamjena za klasične roštilje. Prikladni su za stanove, manje balkone i terase. Njihova prednost je i kuhanje bez masnoće, te što se dobar dio masnoća iz mesa ukloni takvim pečenjem. Upravo zbog toga iz godine u godinu postaju sve popularniji. Ako planirate kupovinu električnog roštilja ovo su neke od stvari o kojima biste trebali voditi računa.

Prvo biste trebali odlučiti kako i gdje ćete ga koristiti. Za sendviče, doručak, povremene hamburgere, hot dog i slično bolji izbor su preklopni roštilji. Ako želite roštilj za meso i ribu, tada je bolji izbor otvoreni električni roštilj.

Veći električni roštilji imaju veću površinu i više hrane možete pripremiti odjednom, no da li to vama treba?! Veći će zauzimati više prostora i pri svakom pečenju trošiti više električne energije. Mnogi električni roštilji imaju podesive termostate koji omogućavaju podešavanje temperature.

Prednost preklopnih roštilja je što zagrijavaju hranu s obje strane, hranu ne treba okretati, te se tako skraćuje vrijeme za pripremu hrane. Iako i dalje morate čekati sa stavljanjem hrane na roštilj dok se zagrije. Neki noviji modeli imaju i otvoreni prostor te omogućuju pečenje nekoliko različitih vrsti hrane istovremeno. Ukoliko su te strane odvojive i lakše se čiste, roštilj ima dodatni plus.

Otvoreni električni roštilji imaju jednu površinu za pečenje, koja se nalazi iznad postavljenog pleha koji skuplja masnoću. Slično kao i roštilji na ugljen, ovi su jako dobri za pripremu mesa i ribe. Ako vam je cilj postići što sličniji okus pravom roštilju, a nije vam bitno vrijeme kuhanja, tada će otvoreni električni roštilj biti bolji izbor. Obratite pažnju na širinu rešetki kako vam hrana ne bi propadala između.

Ako ste zabrinuti za stvaranje dima u zatvorenom prostoru bolji izbor će biti otvoreni roštilji s plehom ispod jer u njih možete dodati vodu koja će smanjivati mogućnost nastanka dima budući da će ona ohladiti kapi masti koje budu padale.

Provjerite da li roštilj ima rupe ili rešetke za odvod masti. To je svakako jedna od bitnih karakteristika roštilja. Ako ima dublji i čvršći pleh za skupljanje masnoća, to je manja mogućnost da se masnoće šire okolo. Hrana pripremljena na električnom roštilju ima manje masnoća, budući da nije potrebno dodati masnoću za prženje, a zbog otvora tijekom prženja masnoća se cijedi i manje je se zadržava. Ako vam je to bitno provjerite rešetke za odvod masti, odnosno pri izboru električnog roštilja uzmite i to u obzir.

Ako vam je bitna jednostavnost korištenja, ali i čišćenja tražite roštilj s površinama na koji se manje lijepi masnoća i hrana. Provjerite i da li se može pleh koji skuplja masnoću lako vaditi te prati u perilici posuđa. Također neki roštilji imaju odvojive dijelove koji se mogu prati u perilici posuđa, uključujući rešetke, te bi bilo dobro da i to provjerite. Ukoliko preferirate pranje u perilici posuđa, tada vam ta karakteristika kod izbora električnog roštilja može biti jako bitna.

Neki roštilji imaju više mogućnosti pečenja, različit opcije, te mogućnosti smanjivanja i pojačavanja temperature.

Prednosti električnih roštilja

Glavne prednosti električnih roštilja su:

– Idealni su za uporabu u zatvorenom prostoru – čak i ako ćete ih puno koristiti na otvorenom, i u zatvorenom prostoru električni roštilj može odlično funkcionirati. Njihova prednost je što su dizajnirani i za korištenje u zatvorenom prostoru.

– Kod električnih roštilja je prisutno manje dima

– Električni roštilji imaju kontrole za pojačavanje i smanjivanje temperature – ne morate biti stručnjak za roštilj i znati napraviti odgovarajuću temperaturu budući da se ona na električnom roštilju ona podešava pomoću tipki.

– Električni roštilji su jednostavni za uporabu te ih je lako uključiti i pripremiti za korištenje. Zbog toga što se lakše koriste mogu se koristiti češće te češće zamijeniti prženje u tavi.

– Električni roštilji se brzo zagrijavaju te je potrebno manje vremena da bi na njemu pripremili roštilj.

Vezano: