18. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Što je bitno kod izbora digitalnog fotoaparata?

Na tržištu su brojni digitalni fotoaparati, s različitim karakteristikama, ali i različitim cijenama.. Kako pronaći onaj koji će vama najbolje odgovarati?!

Na tržištu su brojni digitalni fotoaparati, s različitim karakteristikama, ali i različitim cijenama.. Kako pronaći onaj koji će vama najbolje odgovarati?! Svaki digitalni fotoaparat ima mnogobrojne mogućnosti, no na koje trebate obratiti pažnju? Vjerojatno znate za što vam fotoaparat treba te o tome vodite računa.

Megapikseli

Ne trebate samo tražiti da fotoaparat ima što više megapiksela. Više uglavnom jeste i bolje, ali možda vama to ne treba. Više od 12 megapiksela je namijenjeno za fotografije koje trebaju bit u velikim dimenzijama, za tiskanje postera i veće. Ako vama treba fotoaparat za digitalno pregledavanje, eventualno tiskanje u malim formatima više od 12 megapiksela vam neće biti potrebno. Također, ako imate ograničen prostor memorije tada će vam bolje odgovarati kamere s manje megapiksela. Broj fotografija koje fotoaparat može spremiti ovisi i o rezoluciji, što je manja možete spremiti više fotografija.

Vrsta senzora

Mogu se naći dvije vrste senzora u digitalnim fotoaparatima, CMOS i CCD.  To su dva različita načina da se uhvate vizualne informacije digitalno. Svaki ima svoje prednosti i mane, ali se ne gubi na kvaliteti. CMOS senzori najčešće dolaze na skupljim modelima dokk su CCD senzori jeftiniji, ali vrlo dobri u prikupljanju svjetla i smanjenju buke.

Leće

Leće na uobičajenim digitalnim fotoaparatima nisu izmjenjive kao na skupljim i većim DSLR modelima. Ako ste u potrazi za fotoaparatom koji ćete koristiti više u zatvorenim prostorima odgovarat će vam širokokutne leće, objektiv s 24 do 28 mm.

Većina tih fotoaparata opremljena je zoomom, te se širokokutni objektiv može dobro koristiti i na otvorenim prostorima. Druga stvar na koju trebate obratiti pažnju je brzina, to su brojevi s f oznakama. (npr. f/2,5-f/4,8). I nalaze se negdje na kutu objektiva. Niži brojevi znače da se bolje fotografije snimaju pri slabijem osvjetljenju ili akcijskim fotografijama. To će vam biti bitno ako ste zabrinuti oko osvjetljenja u kojem inače snimate.

Optički i digitalni zoom

Oba zoma rade istu stvar, tj. povećavaju i približavaju objekt koji fotografiramo.

Optički zoom pokazuje koliko je stvarno staklo u objektivu sposobno, leća projicira sliku te se dobiva realna fotografija. Ova vrsta zooma neće narušiti ili umanjiti kvalitetu fotografije. Kod digitalnog zooma kompjuter povećava dio fotografije i stvara novu. Takve fotografije često su nešto slabije oštre i slabije kvalitete od onih snimljenih optičkim zoomom.

Načini snimanja

Fotoaparati su obično opremljeni s nekoliko načina snimanja i postavki scena (pozadina).

Ovo su samo od nekih: Macro mode – fotografiranje iz blizine, Continuous / Burst mode – za snimanje objekata koji se brzo kreću, Portrait mode – za fotografiranje osoba, Landscape mode – za jasnoću fotografije, Action / Sports mode – za snimanje jasnih fotografija akcije bez zamućivanja fotografije…

Memorija

Na tržištu možete pronaći fotoaparate s vrlo različitim memorijama te različitim dodatnim memorijama. Ovisno o tome koliko volite fotografirati bit će vam potrebno memorije.

Također bitna stavka može biti trajanje baterije. Po mogućnosti birajte onaj koji ima i dodatni punjač kako biste ga mogli dopunjavati te ćete tako rjeđe ostati s praznom baterijom.

ISO osjetljivost

Uobičajene ISO vrijednosti koje imamo na raspolaganju kod digitalnih fotoaparata su od 50 – 1600 (kod profesionalnih modela). ISO 100 je dvostruko osjetljiviji od ISO 50 itd.

Povećanjem ISO leća postaje više osjetljiva na svjetlost  te će bolje reagirati i fotografija će biti jasnija. No, to ne znači da će se korištenjem najviše ISO postavke dobiti najjasnija fotografija. Na dnevnom svjetlu visok ISO će dati preeksponiranu fotografiju. Također, viši ISO povećava zrnatost fotografije.

Kako namjestiti i izabrati ISO postavke na digitalnom fotoaparatu?

ISO 100 ili niži – koristite ovu postavku za jako osvjetljenje ili na otvorenim sunčanim prostorima

ISO 200 – za oblačno vrijeme ili u zamračenim prostorima

ISO 400 – idealno za unutarnja fotografiranja ili vani u večernjim satima

ISO 800 – za noćne snimke ili u uvjetima jako slabog osvjetljenja. Općenito se koristi samo na SLR fotoaparatima. Prosječni digitalni fotoaparat uglavnom nema ovaj ISO.