19. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Muška moda kroz povijest

Trendovi dolaze i odlaze. Svaka sezona donosi neke nove boje, krojeve i stilove. ...

Muška moda kroz povijest

Trendovi dolaze i odlaze. Svaka sezona donosi neke nove boje, krojeve i stilove. Često se današnji modni trendovi pozivaju na neke iz prošlog stoljeća. Što su bile glavne odrednice muške mode kroz povijest pogledajte ispod:

Moda po desetljećima:

Muška moda 1900. – 1909.

Prvo desetljeće prošlog stoljeća muška moda je bila luksuzna i elegantna. Muškarci su kao i žene posvećivali pažnju na savršeno prilagođavanje i usklađivanje svih odjevnih predmeta, na izbor tkanina i elegantne modne dodatke.
Svečano muško odijelo je bilo trodijelno, a sastojalo se od kaputa/sakoa, odgovarajućeg prsluka i hlača.
Bitni su bili modni dodaci poput cilindra uz formalnu odjeću, te šeširi u svakodnevnom odijevanju.

Muška moda 1910. – 1919.

Muška moda je u ovom razdoblju unijela dosta promjena. Sve češće su kapute zamijenile jakne s remenom. Svečana odjeća je uključivala frak, prsluk, hlače i leptir kravatu koja je i do danas ostala prisutna u formalnim prilikama. Sakoi su bili široki i nešto duži, a šeširi su u dalje bili sastavni dio muške mode.

Muška moda 1920. – 1929.

U prvim godinama bile su popularne jakne s remenom koje su podsjećale na uniforme kao ostatak Prvog svjetskog rata. Hlače su bile šire i ravnog kroja.
U drugom dijelu ovog razdoblja modni dodatak su postale torbe, a moderne su bile i dvobojne cipele.
Pretežno su se nosile kravate, dok su leptir mašne bile rezervirane za svečane prilike.

Muška moda 1930. – 1939.

Kao rezultat recesije muška moda je bila manje izbirljiva u kvaliteti tkanina, pa čak i izradi odijela. Jake pa čak i svijetle boje koje su se ranije viđale, vjerojatno zbog utjecaja opće depresije, zamijenile su tamne poput sive, tamnozelene i smeđe. Ove boje su do danas ostale kao glavne boje za tmurne mjesece.
Muške kravate su postale šire i više s grafičkim uzorcima.

Muška moda 1940. – 1949.

Ovo desetljeće je obilježio Drugi svjetski rat. Odijela su se radila od sintetičke vune, a prilično jednostavnih krojeva, bez džepova i nabora koji su se ranije viđali. Krajem ovog desetljeća pojavljuju se i neki značajni dizajneri koji su obilježili modni svijet. Christian Dior je bilo jedno od zvučnih imena koje je i danas dominantno. Odijela postaju kvalitetnija, bolje krojena, a nakon dužeg razdoblja muška moda postaje ponovno bitna.

Muška moda 1950. – 1959.

Kako se već naziralo krajem četrdesetih, u pedesetim godinama moda je ponovno uzela zamah. Muška odijela su postala šira u ramenima, a hlače su postale uže i kraće. Talijanski modni dizajneri su imali jak utjecaj na cjelokupan dizajn muških odijela, a oni su prezentirali široka ramena, uže hlače, te kraće jakne i sakoe, koji su bili izrađeni od kvalitetnih materijala.  Kravate su bile nešto uže.
Također u ovom razdoblju se osjetio utjecaj rock and rolla na odijevanje mlađih osoba i izbor frizura.

Muška moda 1960. – 1969.

U ovom desetljeću se općenito u mušku modu unijelo nešto više mladenačkog stila. Muška odijela doživjela su također promjene, prisutan je miks boja, svjetlije ali i jače boje. Šarena odijela nisu bila nikakva rijetkost.
Kravate su bile šire nego pedesetih godina, a moderne su bile i kravate ukrašene čipkom.

Muška moda 1970. – 1979.

Posebno popularne su bile jake boje, hipi izgled, ali i traperice. Moderna su bila i srebrena odijela, prošivene jakne i hlače od baršuna.
Disco era je zauzela vrlo bitno mjesto i značajno promijenila način muškog odijevanja. Kravate su bile prilično široke.

Muška moda 1980. – 1989.

U ovom razdoblju veliku utjecaj na modu su imali glumci, glazbenici i druge slavne osobe. Trendovi su se osamdesetih brzo pojavljivali i nestajali. No, jedan od najjačih trendova je sigurno stil serije Poroci Miamija. Bitne su bile boje. Ispod sakoa su se nosile majice, a samo u poslovnoj modi košulje.

Muška moda 1990. – 1999.

Muška moda postaje opuštenija i udaljava se od klasičnog poslovnog izgleda. Bill Gates je u Microsoftu popularizirao poslovno ležernu odjeću.  Moderne su bile flanel košulje, te traperice i traper jakne posebno svijetlih boja i ispranog dojma.
Kravate su bile šire od danas modernih kravata. Iako su bile moderne i klasične kravate s prugama, popularne su bile i kravate različitih naglašenih motiva, ali i cvjetni uzorci.

Muška moda 2000. – 2009.

U prošlom desetljeću se ponovno vratio sofisticiraniji izgled muške mode. I dalje je jako popularan bio ležeran izgled, ali je on postao poslovniji. Moderne su bile košulje na pruge, a vrlo često u jačim bojama poput plave, ružičaste i ljubičaste. Kravate su početkom prošlog desetljeća bile srednje širine, dok je kasnije kravata postala tanja, a posebno je takva kravata popularna kod mlađih generacija.

Muška moda  2009. –

Muška moda postala je posljednjih godina mnogo opuštenija i raznolikija. Muškarci su se odlučili eksperimentirati, te kršiti do nedavno čvrsta modna pravila. S druge strane o modi se više razmišlja, a posebno o osobnom stilu.