Kalkulator poreza (PPMV) kod uvoza rabljenog automobila iz EU

U tekstu ispod ćete pronaći:

 • najvažnije informacije kako izračunati troškove uvoza automobila iz zemalja Europske unije, te
 • kalkulator koji će izračunati za vas porez koji plaćate kod uvoza prema cijeni automobila koji uvozite.

 

Izračun poreza (PPMV) uvoza rabljenih automobila iz EU (ranije poznatog kao trošarine)

 

Kalkulator je okvirni i informativnog karaktera, te se ne može smatrati pravovaljanom informacijom, ni koristiti u druge svrhe.

Rabljeni automobil je automobil koji nije nov.

Prema novom zakonu (siječanj 2018) Carinska uprava neće obračunavati poseban porez prema računu rabljenog automobila nego prema prodajnoj cijeni takvog novog automobila u Hrvatskoj na dan prve registracije. Ovo pravilo vrijedi već nekoliko zadnjih godina i zadnjih zakona, a nastavlja se u novom zakonu od siječnja 2018.

Zakon kaže: “Pod prodajnom cijenom smatra se maloprodajna cijena takvog novog motornog vozila s carinom i porezom na dodanu vrijednost bez posebnog poreza, s uključenom vrijednosti dodatne opreme na dan prve registracije vozila”.  Tu cijenu unosite u kalkulator.

Ostali bitni faktori za izračun iznosa posebnog poreza su tip goriva (dizel ili benzinac),  prosječna emisija (CO2), te starost vozila.

Za izračun “scrolajte” prema dolje u kvadratu ispod dok vam se ne pojave polja za unos podataka “Status vozila” zatim  unosite podatke u polje po polje. Na kraju kliknite na polje “Izračunaj” kada se pojavi.  Konačni rezultat je vrijednost koju trebate platiti, a uključuje posebni porez  (vrijednosnu i ekološku komponentu).

Kalkulator iznosa PPMV-a na uvoz rabljenih automobila iz Europske unije:

Kalkulator PPMV-a kod uvoza rabljenog automobila je prenesen je u najboljoj namjeri kako biste stekli okvirni uvid u iznos posebnog poreza na željeni automobil sa službenih stranica Carinske uprave.  

 • Cijenili bismo ako biste ostavili svoja iskustva nakon uvoza u komentaru ispod kalkulatora uvoza kako biste olakšali uvoz automobila svakoj sljedećoj osobi koja se odlučuje na taj korak.

 

 • Prilikom uvoza potrebno je imati sljedeće dokumente:
  1. dokaz o vlasništvu vozila:
  – kupoprodajni ugovor (ukoliko je vozilo kupljeno od fizičke osobe) ili
  – račun o kupnji vozila (ukoliko je vozilo kupljeno u trgovini) ili
  – prometnu dozvolu (ukoliko se uvozi vlastito vozilo)
  2. dokument za postupak utvrđivanja sukladnosti
  COC dokument(izdan od tvornice ili EUROCOC-a)
  – Potvrda proizvođača
  – COC dokument
  3. Prometnu dozvolu
 • Uz troškove unosa (poreze) trebat će platiti još troškove tehničkog pregleda automobila, osiguranja vozila, standardne troškove vezane uz registraciju vozila, te ekološku naknadu.
 • Ako ste kupili novi automobil u nekoj od država članica EU, postupak je isti kao kod rabljenih vozila, kod uvoza plaćate poseban porez.
 • Svoja iskustva i komentare podijelite ispod u komentarima, kako biste olakšali drugima  kupovinu automobila i donijeli dodatne informacije.

 

Svoja iskustva i komentare podijelite ispod u komentarima, kako biste olakšali drugima  kupovinu automobila i donijeli dodatne informacije.

181 komentar

 1. Dakle, auto 6.2015. godište s 100 000 km, dođe pri prodaji 21500 eura(cijena novog u tom mjesecu i godini 317 714.06 kn). Na kalkulatoru ubacim sve vrijednosti i izbaci 25347.55 kn (3405 eura) troškova. 25 000 eura ispadne samo s tim troškovima. Odo kupit fiata punto, za poludit sa ovim nametima!

 2. SAMO DA SE UKLJUCIMNA OSTALE….
  MOJ SLUCAJ: SA SVOJIM VOZILOM SAM OTISAO DA ZIVIM NEKO VRIME U BELGIJU DI SAM PLATIO CARINU O.50 CENTI ZA NE POVEROVAT PREMA ONOM STO SE PLACA PRI UVOZU U HRVATSKU.
  SA PAPIROM OD CARINE U OSIGURANJE I POSLE NA TEHNICKI,PLOCICE SAM DOBIO NAKON UPLATE JOS DVA DAVANJA ,JEDNO DAVANJE SE PLACA SAMO PRI PRVOJ REGISTRACIJI .TOLIKO OD PAPIROLOGIJE OVDE DI JE NESTO UREDENIJA DRZAVA A MI SMO KAO U EVROPI?????

 3. Stvarno mi nije jasno odakle toliki iznosi poreza,umjesto da se olaksa trgovina i da se novci vrte drzavne institucije samo grabe ..čini mi se da smo daleko od evropske unije a opet smo u EU i svi su nas odavno stigli što se tiče trgovine automobila .,,,,,,Eto kupim ja sebi auto renault megane vani ,bila neka prilika ,godište 2011,emisija 177g/km ,dizel,nekih 100 000 km,prvi vlasnik, servisna ,platim ga 3700 eura i sad da ga uvozem moram platiti oko 18000 hrk odnosno oko 2500 eura što bi bilo oko 65% vrijednosti automobila što sam ga ja platio ,,,
  ,,,ne moreš virovati ajde nekih 20% opet nekako i to je puno ,između članica nekih u EU je i manja
  ,,,I što sad ,,ostavim ja auto na stranim tablicama i prodam dalje u istoj državi gdje sam kupio i sad nema ni onih 20% poreza koje bi bilo dobro kad bi bilo kad bi uveza autu u Hrvatsku a kamo li onih 65% koje samo budala može platit,,
  eto toliko ,,još san ima sriće pa san nesto i zaradija kad sam proda dalje,,,(ispričavam se pravopisnim greskama strana mi je testatura na kompjuteru)
  eto toliko i pozdrav,,,

 4. pozdrav

  gledam auto za uvoz i vidim da sa istim motorom imaju razlicito napisan broj co2
  kako cu znati koji je dobar broj i gdje mogu provjeriti ga i na koji nacin. hvala

 5. Jebe lud zbunjenog i neda mu plakati !!!
  Kad “LOPOVI” pocmu krasti jedan od drugoga onda imamo ovakvu sliku i ovakvo stanje
  Tko je “LUD” u državi “Danskoj”
  Auto u mom vlasnistvu vec nekoliko godina BMW 316i , 1500cc, 75KW
  dovezao ga u Hrvatsku , parkirao u Garazu, odjavio auto u toj stranoj drzavi , vratio tablice, i podmirio sve obveze prema toj drzavi.
  Sad zelim taj auto registrirati u HR i JEBENO nitko mi ne moze reči koliko to kosta
  BAŠ NITKO nema “normalan ” koji ce reci to ti košta 100 kn, 1.000Kn, 10.000Kn ….
  Svi spominju nekakve homologacije, PP , DT, …itd
  zaboli me “QRAC” sta su dodatni troskovi, sta je prirez i sta je porez i koliko taj auto košta nov na dan prve registracije i 300 slicnih podpitanja …
  Kakve …. emisije C02 i H2O i DNK …ocete i krvi da vam damo “bando lopovska”
  Pa rijesio sam sve vaše probleme , VOZITI cu auto na stranim tablicama i placati cu sve troskove TUĐOJ drzavi samo zato jer zivim u drzavi gdje je “Kromanjonac” napredno ljudsko biće …
  u HR trebas uzeti Godisnji odmor i spojiti ga sa neplacenim bolovanjem , onda prehodati 400km od institucija do MUP-a
  i ne znam gdje sve … da bi dobio “OKVIRNU” cjenu uvoza vozila ciji sam ionako vlasnik !!!

 6. Prije cetiri godina sam pokusao uvesti moje polovno vozilo iz Califonije (USA) Toyota Tacoma (Hilyx), i tu je pocela moja nocna mora. Auto je 2004 godine, znaci auto je bilo staro 94 mjeseca, oslobodeno od poreza ali ne od trosarine. Uveo sam ga u Carinski sustav i procedura je pocela, Carina ga je procjenila na $18,700.00, Co2 su mi iz Zagreba poslali koji je po mom misljenju bio pre visok 212 (benzinac, 6 cylinder, 3400cc), prije nego je carina izdala procjenu koliko ce sve kostati morao sam auto odvesti na (pred) tehnicki koje me je kostalo 750kn, a nisu mi htjeli reci dali ce auto proci tehnicki posle Carine procesa i dali cu sta trebati mjenjati na autu da prode ispit. Kad sam se vratio natrag na Carinu sa svim papirima u ruci oni su tad izracunali da moram platiti $8,500.00 (trosarina, co2), ja sam koristio ove istu formulu koju imate to gore upisanu i meni je izlazila duplo manja svota, kako su oni dosli do ove svote to mi jos do danas nije jasno. Sta mi je najvise smetalo i nerviralo tu nije bilo nikake Transperancije i mjesta gdje bi se ja mogao svratiti za savjet ili istiniti odgovor od procesu to jest od Hrvatskog Kozula u Los Angelesu, do Speditera, Carine ili u PU gdje bi auto registrira i izvado tablice, nitko nece da ti ista rece a i ono sto ti kazu je Bull Shit (laz). Tako da bi me citavi uvoz iz Kontejnera, do speditera, carine, ulice sa osiguranjem i registracije bio kostalo do $12,000.00. Povukao sam Auto iz Carinskog postupka, zvao Luku Rijeku narucio Kontejner i posla auto natrag u Califoriju, i mogo reci da me je doslo duplo jeftinije prevoz (USA-HR-USA) nego sto bih bio platio citavi proces u HR. Tad sam rekaoo nikad vise ni biciklu nebi poslao u Hrvatsku, sad kad dodem (u posjet) u Hrvarsku, platim rent a car i vozi.

 7. Dragi moji Hrvati; hvala Bogu da smo se riješili Juge… Međutim problem je što smo uletjeli u novu verziju Austro-Ugarske i polako ali sigurno se pretvaramo u kmetove… Pripremite se na to da uskoro više nitko od vas niti neće razmišljati o automobilima jer će vam to biti nedokučivo sa ovakvim primanjima i ovakvim porezima. U robovlasničkom društvu je kmet davao plemićima i popovima (svećenicima) 2/3 usjeva; pogledajte si na platnim listama bruto i neto plaću i od neto skinite 25% što opet plaćate preko realne vrijednosti bilo čega. To nam je naša maćehinska vlast u kojoj su sami izaslanici onih koji nas stoljećima pokušavaju kolonizirati pod krinkom slobode, demokracije i sličnih demagogija. Eto to je moje skromno razmišljanje. Bog (ne bok) svima

 8. šta je sa porezom na promet ? Da li on ovdje ne fali kod ovog obračuna ?

  U svakoj državi sveta se za svaki normalni import treba još platiti između 19% do 25% od cjelekupne vrednosti kao porez na promet. Bez toga poreza na promet ni jedna stvar ne može da uđe u državu. To se absolutno podrazumeva.

  Zašto bi Hrvatska tu bila jedan izuzetak ovog carinskog običaja u slučaju uvoza jednog automobila ? To nema smisla.

 9. Kako se može naplačivati eko naknada kada je ona već plačena u zemljama EU? Kako može Evropski građanin polovni automobil platiti znatno manje od našeg građanina?

 10. Za Marka, ne znam o kojoj bivsoj drzavi govoris ali u onoj u kojoj smo zivjeli nisi niti mogao uvesti auto iz inozemstva, ili si morao imati jake politicke I carinske veze, a I ako uvezes nije bilo goriva da ga vozis. Ne spominji bivsu drzavu tako ti svega.

 11. Uvezao sam auto iz USA u Hrvatsku kao povratnik. Oslobodjen svega, a platio sam prijevoz $5000, prijevoz od Rijeke do Zg $1000, trosarine oko $5300, a auro je procijenjeno na 98000 HRK.
  Svima sa najboljom namjerom savjetujem da ne uvoze iz USA, jer u Konzulatu vam kazu jedno, a kada tamo dodjete potpuno druga stvar.

 12. Postovanje, htio bih znati koliko me kosta uvoz mog vlastitog auta iz Austrije u Rh… Mercedes e klasa, 2010 g, 2.2 diesel,93 000 km. Lp

 13. Kakva je ovo ludnica !? u kulturnim zemljama za rabljene automobile placa se naknada po kg, cca 0.30 centima kao u Svicarskoj + homologacija obavezna. Ovo kod nas ispada da davanja mogu visestruko premasiti vrijednost vozila. Tko kaze da je losije bilo u bivsoj drzavi nije svoj.

 14. Pošto uvozim auto iz SAD-a kako mogu znati cijenu auta kojeg u Hrvatskoj nema na prodaju ?? Tko ovdije koga povlači za nos

 15. Nasao sam auto u njemackoj autokuci i tamo pise da oni vracaju 19% novca i da li cu ja dobit tih 19% novca natrag ako auto uvozim u hr ili to vrijedi samo za zemlje koje nisu u EU?

 16. Kako ja mogu znati cijenu novog vozila kada se više ne proizvodi i kakve to ima veze sa cijenom starog vozila ? i kako da ja sada izračunam kolika su davanja za to vozilo koje trebam uvesti … luda kuća

 17. zanima me koliko bi me koštala davanja za oktaviju combi 1,6 tdi 105 konja ,full oprema ,
  i cijena u austriji je 16500eura .
  molim izračun što prije .
  hvala !

 18. SVAKA ČAST ZVONKO!!!!
  OVO JE TRAGEDIJA!!!
  FUJ!!!!
  RADUJEM SE PROPASTI OVE DRŽAVE I OVAKVE LOPOVSKE VLASTI!!!

 19. To je tragedija… Ja ne razumijem zasto su svi napaljeni da sjebu ljude koji vole automobile a zive nazalost u ovom smecu od drzave.

  Volim ovu zemlju, ali drzavu mrzim.

  Koji im je k bio da racunaju porez od vrijednosti novog automobila? To nema veze sa realnoscu, kupujes rabljeni auto ne novi jebo im pas mater dal im jebo.

  Diplomu sam zaradio i vjerujte mi da idem cim steknem malo prakse, idem i sumnjam da cu se vratit. Hrvata ima posvuda, planet je selo, vise nema nostalgije ko sto je nekad bilo hahaha, puno se nas snadje i uspije vani, gdje sa svojim jebenim trudim ti nece drzava lupit porez na auto koji je ionako kao nov bio preskup.

  Sve je skupo kod nas, kompjuteri, auti, djelovi za aute, elektronika. Reko bi covjek da svi imamo standard ko svicarska.

  Ali platit ce drzava to sto radi. Svi mladi i pametni odlaze, a onda ce ostat samo jadna hrpa tih lisaca pa nek se jebu u dupe jedni drugoga, dal im jebo pas mater prokletu.

 20. Poštovani,

  možete li mi malo razjasniti kalkulator.
  Npr, nađem auto u Njemačkoj BMW 520d touring iz 2011. Npr cijena je 15000 € u auto kući.

  Gledam kalkulator u koji unosim cijenu novog auta u RH bez posebnog poreza.
  Prodajna cijena novog vozila u kunama u RH

  Koji CO2 unosim, novog vozila 109 ili rabljenog vozila 128 CO2?
  Kalkulator iznosa posebnog poreza na uvoz rabljenih automobila iz Europske unije.

  Moje drugo pitanje je:
  Kad saznam koliki je posebni porez uz to još plaćam do registracije

  Postupak utvrđivanja sukladnosti tzv. Homologacija. (oko 400 – 700 kn)

  4. Naknada za zbrinjavanje (oko 1000 kn)

  5. Troškovi registracije (troškovi tehničkog pregleda, osiguranja, nove prometne dozvole, pločica, i ostali troškovi vezani uz registraciju).

  Lp,

 21. lp,
  dali moze netko reci koliko porez moze biti ako donesem racun od auta koji kosta 1350e iz auto kuce iz zemalja clanice EU, iako je auto rabljen i imam racun !?
  auto je 2005 god. ima 300000 km 2.0, 96 kW
  ty

 22. Kolika su davanja na polovno vozilo ako se uvaža iz EU u Hrvatsku, a radi se o 100% električnom vozilu??

 23. Ako se radi o rabljenom motornom vozilu o kojem ne postoje podaci o prodajnoj cijeni u Republici Hrvatskoj, carinski ured će utvrditi iznos ostatka posebnog poreza usporedbom s motornim vozilom istih ili približno istih karakteristika na tržištu u Republici Hrvatskoj.

  ….

  U našem prethodnom kalkuatoru koji se odnosio na zakone od 2013. bilo je također naglašeno da se trošarina neće obračunavati po računu, nego službenim tablicama, i bio je i kalkulator vrijednosti automobila. Taj kalkulator možete još uvijek pronaći na ovom linku.

  https://m-stil.covermagazin.com/?p=27172

Ostavite komentar

*

Exit mobile version