29. ožujka 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Kako se određuje cijena polovnog automobila – kalkulator –

Za početak morate znati kako je cijena naznačena...

Kako se određuje cijena polovnog automobila – kalkulator –

Za početak morate znati kako je cijena naznačena  na polovnom automobilu koji želite kupiti samo iznos koji bi prodavatelj želio dobiti za svoj polovni automobil, te da je ta cijena samo početna točka pregovaranja.

Kada kupujete polovni automobil, posebno u auto kućama, prodavatelj bi mogao koristiti fraze i termine koji su vam nepoznati poput “automobil ide na ime kupca”, te vas u tom smislu staviti u slabiji položaj kod pregovaranja, ali nemojte se ustručavati pitati za svaku nejasnoću “što to konkretno u mom slučaju znači, što plaćam, a što ne”. Nikad nemojte nešto pretpostavljati ili podrazumijevati. Sve pažljivo provjerite i pitajte prodavatelja da vam rastumači.

Kada kupujete polovni automobil uvijek ponudite nešto manju cijenu nego koliko ste spremni platiti, kako biste ostavili prostora za cjenjkanje, ali i za eventualne popravke i nedostatke koje uočite na automobilu.

Godište polovnog automobila najznačajniji je faktor pri definiranju cijene, ali nije jedini. Neke marke i tipovi automobila duže zadržavaju vrijednost od drugih. Također, jako su bitni prijeđeni kilometri, te očuvanost automobila.

Postoje katalozi koji se koriste za izračun vrijednosti polovnog automobila poput Kalkulatora procjene vrijednosti rabljenog automobila ispod, ali morate znati kako su oni samo okvirni i informativni, te da ćete pravu cijenu saznati tek kada se kupac i prodavatelj nađu oči u oči.

Kalkulator je informativan i ne može se koristiti u druge svrhe