Uvoz automobila iz Njemačke

 

Uvoz automobila iz Njemačke

Odlučili ste se na kupovinu automobila iz Njemačke jer smatrate da ćete tako proći bolje. Ipak, kao i prije svake druge velike odluke važno je uzeti u obzir sve troškove kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Korak 1.  – Odabir automobila – Koraci pri uvozu automobila iz Njemačke

Pažljivo odaberite automobil. Po mogućnosti birajte od provjerenih auto kuća i licenciranih zastupnika. Pokušajte provjeriti poduzeće od kojeg kupujete automobil. Koliko dugo posluje, koliko jamstvo daje. Dobro se informirajte. Ne nasjedajte na internet prevare, plaćanje unaprijed i sl.

Mnogi za polaznu točku koriste stranicu https://www.mobile.de . Tu se radi o njemačkom oglasniku za prodaju automobila. Kada kupujete preko bilo kojeg oglasnika provjerite sve navedeno iznad.

Korak 2.  – Odlazak po automobil i plaćanje – Koraci pri uvozu automobila iz Njemačke

Po automobil možete otići sami, možete angažirati neku auto kuću koja se bavi uvozom ili pronaći prijevoznika. Za uvoz automobila iz Njemačke specijalizirala su se neka poduzeća i auto-kuće, koje će vam ponuditi da umjesto vas  odrade i papirologiju nakon unosa automobila u Hrvatsku. Morate znati da ovakva poduzeća ne preuzimaju nikakav rizik, te da ćete automobil morati platiti njima unaprijed, te da oni u pravilu ne daju nikakvo jamstvo za njega.  Ali trebate znati i da je sve stvar dogovora s njima, pa tako možda za vaš posebni slučaj uspijete ispregovarati drugačije uvjete. Sami ćete procijeniti što vam je isplativija opcija, da sami odete ili da netko to odradi za vas.

Dokumenti s kojima se trebate vratiti u Hrvatsku nakon kupovine automobila u Njemačkoj:
•    kupoprodajni ugovor (ukoliko je vozilo kupljeno od fizičke osobe)
ili
račun o kupnji vozila (ukoliko je vozilo kupljeno od poduzeća)
•    original prometna dozvola
•    COC dokument (Certificate of conformity). Izdan od tvornice ili EUROCOC-a
U Hrvatskoj ćete još trebati nabaviti:
•    Potvrda proizvođača (izdaje ovlašteni zastupnik u RH)

Korak 3. – Plaćanje davanja u Hrvatskoj – Koraci pri uvozu automobila iz Njemačke

Prvo ćete auto voziti na homologacija s potrebnom papirologijom. Za provođenje utvrđivanja sukladnosti pojedinačnog vozila (homologacija) ovlašteni su Centar za vozila Hrvatske i Hrvatski autoklub s mrežom od 57 ispitnih mjesta u stanicama za tehničke preglede. Zatim automobil vozite na carinu. Iako carine kao takve nema pri uvozu automobila iz Europske unije, pa tako i Njemačke plaća se davanje “PPMV” koje se prvo nazivalo Posebni porez, pa trošarina,  ali je u osnovi davanje na uvoz automobila. Trenutno se zove Posebni porez na motorna vozila.  U carinarnici će zaprimiti vaše dokumente, a carinik pregledati vaš automobil. (U Zagrebu na Žitnjaku carinik izlazi na preglede vozila svaki dan u 10, 12 i 14 sati. )

Za ovo dvoje je potrebno otprilike 3 do 4 dana.

Korak 4. Registracija – Koraci pri uvozu automobila iz Njemačke

Postupak registracije jednak je kao da registrirate automobil kupljen u Hrvatskoj. Potrebno je napraviti tehnički pregled, platiti osiguranje i izdavanje nove prometne dozvole i registracijskih pločica. Sve to radite u stanici za tehnički pregled. Potrebno je ponijeti svu dokumentaciju koju ste dobili od prodavatelja, te dokumentaciju koju ste prikupili HR. Zatim u policiju idete ovjeriti prometnu, također sa svim dokumentima, a nakon toga se vraćate u stanicu za tehnički pregled po pločice. Neke tehničke stanice ovjeravaju i izdaju prometnu dozvolu, pa s njima provjerite da li je potrebno da idete na policiju ili oni mogu odraditi ovaj korak.

DAVANJA KOD UVOZA AUTA IZ NJEMAČKE:

1. Posebni porez na motorna vozila (PPMV)
Iznos ovog poreza ovisit će o vrijednosti automobila, te Emisija CO2 (g/km). Ta dva podatka trebali biste znati prije uvoza. Za točnu kalkulaciju trošarine poslužite se ovim linkom: Kalkulator iznosa PPMV-a na unos rabljenih automobila iz Europske unije

2. Posebni porez na stjecanje rabljenih motornih vozila (5%) tzv. prijenos. Ovaj porez se plaća samo ako kupujete automobil bez računa na kojem je naznačen PDV  tj.kroz kupoprodajni ugovor s privatnom osobom. Iznos koji trebate platiti računate tako da vrijednost automobila pomnožite s 0,05.

Npr. ako automobil koji uvozite košta 10.000 eura, prijenos će vas koštati oko 500 Eura.

Ukoliko kupujete automobil od firme koja će vam izdati račun s naznačenim PDVom tada prijenos 5% NE PLAĆATE.

3. Postupak utvrđivanja sukladnosti tzv. Homologacija. (oko 400 – 700 kn)

4. Naknada za zbrinjavanje (oko 1000 kn)

5. Troškovi registracije (troškovi tehničkog pregleda, osiguranja, nove prometne dozvole, pločica, i ostali troškovi vezani uz registraciju) kao kod kupovine i registracije vozila kupljenog u RH.

Isplatili se uvoz automobila iz Njemačke

Bez obzira na sve troškove oko uvoza još uvijek se isplati uvoz rabljenih automobila iz Njemačke.

Naravno, neke automobile nije isplativo uvoziti, a za procjenu će vam poslužiti kalkulator, ali budući da su strana tržišta, posebno Njemačka, značajno veća, lakše ćete pronaći odgovarajući automobil.

Osim cijene, koja u većini slučajeva ispadne povoljnija, nego da kupujete isti rabljeni automobil u Hrvatskoj, uvoz iz Njemačke donosi još neke prednosti. Birate li pomno možete pronaći automobile vožene po kvalitetnijim cestama, parkirane u kvalitetnijim garažama, a nerijetko i kvalitetnije proizvedene.

Ispušni plinovi (CO2) se postavljaju kao glavni faktor kod kupovine automobila. Što je auto više ekološki proizveden, s manje štetnih ispušnih plinova to će uvoz biti isplativiji.

Kako uvesti auto iz Njemačke u Hrvatsku nije jednostavan posao, tekst iznad bi vam trebao olakšati i razjasniti korake pri uvozu, te naznačiti ono na što biste trebali obratiti posebnu pažnju.

15 komentara

 1. Pri kupnji rabljenog vozila u Njemackoj od Mercedesa bez mogucnosti povrata njemackog pdv´a 19%, a kupac je HR-Firma, dali se placa onda psv u Hrvatskoj 25%? Ili sta treba da se neplati?

 2. naravno da se isplati uvoziti svako vozilo koje je u njemackoj za njemacko trziste namjenjeno jer za njega postoji garancija i odgovornost prodavaca. Sveukupna davanja nisu mala ali ako za sebe unosite vozilo dobiti ce te kvalitetu prema ulozenim novcima, Kad kupujete kod nasih preprodavaca ili dilera sa novim vozilima dobiti cete srot ili otpad za velike novce pogotovo kad vam prodaju na kredit

 3. Zatim u policiju idete ovjeriti prometnu, također sa svim dokumentima, a nakon toga se vraćate u stanicu za tehnički pregled po pločice. -ova tvrdnja nije točna Stanica za tehnički pregled ovjerava prometnu dozvolu. Nije potrebno ići na policijsku postaju ili upravu.

 4. U ovom članku je objavljena jedna dezinformacija. Naime, piše da je od dokumenata u Hrvatskoj u pripremi za carinjenje potrebno:

  “COC dokument (Certificate of conformity). Izdan od tvornice ili EUROCOC-a
  U Hrvatskoj ćete još trebati nabaviti:
  • Potvrda proizvođača (izdaje ovlašteni zastupnik u RH)”

  što jednostavno nije istina. Ako imate originalni COC dokument tada NIJE POREBNA potvrda proizvođača koju izdaje ovlašteni zastupnik u RH. Kada znam u kakvoj lopovskoj državi živim onda sam siguran da je ta deznformacija namjerna jer sam prema naputcima na ovoj stranici ja osobno izgubio 400 kuna vadeć nepotrebno i tu potvrdu proizvođača. COC dokument su mi prethodno BESPLATNO dali u Njemačkoj uz sve dokumente kupljenog automobila. Bilo bi lijepo od administratora da promijeni tekst koji bi izmijenjen glasio da ako se ima COC onda u Hrvatskoj NIJE POTREBNO vaditi i potvrdu proizvođača.

 5. Da li se isplati uvoz iz Njemačke, naravno da da. Posebno će biti povoljno kada krene uvoz dizel vozila koje oni polako ali sigurno odbacuju

 6. Mene zanima ako netko zna
  Ja živim u njemackoj I želim svoj auto poklonit sestri , pa me zanima dali moram radit kupoprodajni ugovor ili sta drugo ili ga samo dopeljam u HR na njemačkim tablicama I ona može sama sve obaviti u HR!!!????

 7. Pri kupovini vozila od auto kuce(Njemacka) moram li platiti PDV ili ne i ako platim moram li placati PDV pri uvozu u HR?

 8. Osim troskova i papirologije treba voditi racuna kakav automobil kupujete,. Danas smo zatrpani dizelasima iz EU a da nemamo pojma koliko su ta auta izraubovana.

 9. Ako se uz vozilo dobije COC (a uglavnom ga imaju sva vozila proizvedena nakon 2007), tada potvrda proizvođača NE TREBA. slijedeće: na carinu se vozilo može prijaviti i BEZ homologacije, homologacija se može napraviti prilikom prve registracije vozila.za prijavu je potrebno: COC ili potvrda proizvođača, račun ili kupoprodajni ugovor, original prometna dozvola. nadalje, ako se vozilo carini po tablici, tada vozilo niti ne treba voziti na carinarnicu na pregled (pod carina mislim trošarina i eko naknada). također, homologacija košta TOČNO 625,00 kuna i to je cijena jedinstvena za cijelu RH. eko naknada iznosi 62 lipe po kilogramu mase vozila, a ne oko 1000 kuna.

 10. Da li kupoprodajni ugovor sa fizičkom osobom (osobni automobil) iz SR Njemačke mora biti ovjeren kod notara

 11. homologacija u STP Blato na Korculi sada (12/2016) za osobni automobil kosta 680,- kn.

Ostavite komentar

*