25. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Je li vrijeme za zamjenu zimskih guma

Čim temperature postanu malo hladnije i uđemo u službenu jesen, mnogi vozači razmišljaju o zamjeni guma ...

Je li vrijeme za zamjenu zimskih guma

Čim temperature postanu malo hladnije i uđemo u službenu jesen, mnogi vozači razmišljaju o zamjeni guma kako ih poledica ne bi iznenadila. S druge strane čim se temperatura digne iznad ništice i neko vrijeme drži pozitivnu konstantu mnogi se vozači pitaju ima li smisla voziti zimske gume ili ih treba čim prije zamijeniti s ljetnim.

Zakon u Hrvatskoj ne definira strogo razdoblje u godini kada je nužna zimska oprema.

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Također uporaba zimske opreme obavezna je u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja na tzv. zimskim dionicama autocesta, državnih cesta i županijskih cesta. U zimske dionice spadaju autocesta A1 (od Zagreba do Maslenice), čitave dužine autoceste A2, A3, A4, A5 i A6. Obuhvačeno je ukupno 839,2 km autocesta. Pod zimske dionice ne spadaju dijelovi autoceste u Dalmaciji i Istarski ipsilon.

To znači da po gradu ukoliko nema poledice i snijega možete voziti s ljetnim gumama tijekom cijele godine.

Ipak, razdoblje od 15. studenoga do 15. travnja uzmite kao neku okvirnu računicu, pa nemojte žuriti sa zamjenom. Ali s druge strane pratite i vremensku prognozu.

Zimska guma je mnogo mekša od ljetne i bolje prijanja uz podlogu, pa zbog toga troši više goriva, ali samo u ljetnim uvjetima, kada su temperature visoke. Dok su temperature umjerene, razlika u potrošnji je gotovo zanemariva.