29. ožujka 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Poseban porez (PPMV) kod uvoza automobila od 2018 – kalkulator –

Ispod ćete pronaći kalkulator za uvoz automobila od 2017. prema novom izračunu posebnog poreza.
Uvoza auta 2017.
Novi zakon donosi promjene kod uvoza auta od siječnja 2018. u odnosu na ranije godine

 

Poseban porez kod uvoza automobila od 2018 – kalkulator –

Ispod ćete pronaći kalkulator za uvoz automobila od 2018. prema novom izračunu posebnog poreza – PPMV-a.

Kalkulator je okvirni i informativnog karaktera, te se ne može smatrati pravovaljanom informacijom, ni koristiti u druge svrhe.

Za izračun “scrolajte” prema dolje u kvadratu ispod dok vam se ne pojave polja za unos podataka “Status vozila” zatim  unosite podatke u polje po polje. Na kraju kliknite na polje “Izračunaj” kada se pojavi.  Konačni rezultat je vrijednost koju trebate platiti, a uključuje posebni porez  (vrijednosnu i ekološku komponentu).

Kalkulator iznosa PPMV-a na uvoz rabljenih automobila iz Europske unije:

Kalkulator PPMV-a kod uvoza rabljenog automobila je prenesen je u najboljoj namjeri kako biste stekli okvirni uvid u iznos posebnog poreza na željeni automobil sa službenih stranica Carinske uprave.  

Svoja iskustva o uvozu automobila od 2018. ostavite u komentarima. Ukoliko primijetite pogrešku kod izračuna posebnog poreza prijavite je u komentarima ispod.

Od siječnja 2018. došlo je do izmjena u obračunu naknada i davanja prilikom uvoza automobila iz Europske unije. Najveći udio u izračunu posebnog poreza igra vrijednosna komponenta, dok ekološka komponenta ima i dalje  utjecaja na ukupan posebni porez, ali manje nego ranije.

Najisplativije je uvoziti dizelaše, sa najmanjom emisijom ispušnih plinova.  Što je svakako pohvalno, budući da je svima u interesu da na cesti budu što kvalitetnija vozila u ekološkom smislu.

U novom zakonu koji je na snazi od početka 2018. stoje članci kako se posebni porez utvrđuje se na temelju emisije ugljičnog dioksida (CO2) izražene u gramima po kilometru, prodajne cijene motornog vozila, snage motora u kilovatima, obujma motora u kubičnim centimetrima i razine emisije ispušnih plinova. Posebni porez (PPMV) se za rabljena motorna vozila plaća u iznosu ostatka posebnog poreza utvrđenog prema postotku pada vrijednosti istog motornog vozila na tržištu u Republici Hrvatskoj od čije je prve registracije proteklo isto vremensko razdoblje.

Uvoz auta od 2017.

Ako se radi o rabljenom motornom vozilu o kojem ne postoje podaci o prodajnoj cijeni u Republici Hrvatskoj, carinski ured će utvrditi iznos ostatka posebnog poreza usporedbom s motornim vozilom istih ili približno istih karakteristika na tržištu u Republici Hrvatskoj.

Ono na što se većina osoba, koje žele uvesti auto, žali je polazna točka izračuna, a to je prodajna cijena takvog novog vozila u Hrvatskoj u trenutku prve registracije. Do te cijene građani vrlo teško dolaze, a službenici je obračunavaju na temelju kataloga koje su dostavili prodavači takvih automobila u Hrvatskoj. Uvoz automobila od 2018. najmanje ovisi o cijeni koju ste za auto koji uvozite platili u inozemstvu.

U slučaju novog motornog vozila koje nije u prodaji kod trgovaca u Republici Hrvatskoj, carinski ured će utvrditi prodajnu cijenu prema uobičajenim kriterijima za utvrđivanje prodajne cijene motornih vozila koji su u primjeni na tržištu novih motornih vozila u Republici Hrvatskoj.

Svoja iskustva o uvozu automobila od 2018. ostavite u komentarima.

Ako proučavate komentare i tuđa iskustva obratite pažnju da čitate samo ona iz 2018. jer se raniji komentari odnose na stari kalkulator i stari zakon koji je bio na snazi do siječnja 2018.