COVER magazin.com

Koliko se često treba tuširati?

Koliko se često treba tuširati?

Koliko često biste se trebali tuširati ovisi o vašoj dobi. Starije osobe, bebe i mala djeca imaj u suhu i osjetljiviju kožu, pa se njima preporučuje tuširanje svaki drugi dan. Većina drugih ljudi s normalnom kožom, trebala bi se kupati svaki dan.

Budući da sapuni i voda skidaju uz nečistoće i zaštitni sloj na koži, trebali biste slijediti neka pravila:

  • Izbjegavajte dugotrajno kupanje i tuširanje.
  • Izbjegavajte vruću vodu.
  • Nemojte koristiti agresivne sapune i gelove za tuširanje.
  • Birajte proizvode za tuširanje prilagođene vašem tipu kože, koji sadrže ulja i druge njegujući sastojke.

Koliko čisti trebamo biti?
Kroz povijest čistoća tijela nije uvijek bila najvažnija. Istina, još Rimljani su imali svoja kupatila, ali dugo vremena kroz povijest kupanje je bilo ili preskupo ili nepraktično. U 14 st. u Europi se razvila svojevrsna odbojnost prema vodi, ali ona je vrlo brzo nestala, te se sve više posvećivalo osobnoj higijeni i čistoći.

U današnje vrijeme briga za osobnu čistoću došla je do točke gdje prosječan Europljanin za održavanje osobne higijene dnevno potroši oko 155 litara vode. Što ne bi bilo zabrinjavajuće da na se na Zemlji ne smanjuju tolikom brzinom zalihe pitke vode.

Postavlja se pitanje nismo li pretjerali?! Koliko u stvari čisti trebamo biti?

Kratak higijenski opravdan odgovor bi bio na prvo pitanje jesmo, a na drugo ne previše. Najvažnije bi bilo obratiti pozornost na osobnu higijenu što se često zanemaruje, a ne baš toliko na luksuz kojemu se nepotrebno pridaje tolika pozornost.

Što to znači? Jednostavnim rječnikom rečeno trebali bismo uspjeti skinuti bakterije s tijela. I to je dovoljno. Stručnjaci se slažu kako nam nisu potrebne svakodnevne kupke, dovoljno je tuširanje, te posebno posvećivanje pažnje najizloženijim dijelovima tijela, posebno rukama. Ne morate se tuširati 3 put dnevno, jednom je sasvim dovoljno, ali parti ruke je najvažnije i trebali biste ih prati sa sapunom što češće imate priliku. Ruke su glavni prijenosnici infekcija.

Profesor Chris Grifft, mikrobiologist kaže «Tuširamo se iz četiri razloga – kako bi izgledali lijepo, kako bi mirisali lijepo, za svoj užitak i kontroliranje bakterija. Prioritet razloga varira od kulture do kulture i subjektivan je proces. Ali bez svake sumnje s kupanjem se može i pretjerati. Napravite li to primijetit ćete promjene na koži, ona će postati suha, crvena, osjetljiva i sklona iritacijama. Zbog toga bi se trebalo tuširati zbog ova četiri razloga i zadovoljiti njih, sve dodatno donosi i vama i okolišu više štete nego koristi.»