20. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Pravila kombiniranja košulje i kravate

Pravila kombiniranja košulje i kravate

Trendovi u zadnje vrijeme sve više naglašavaju kombiniranje boja i uzoraka na kravati i košulji. Ovo su neka osnovna pravila koja će vam pomoći da se snađete pri izboru odgovarajućeg para, ali ona nisu jedinstvena i većina kombinacija ovisi o vašem smislu za modu.

– jednobojnost
Ako najradije birate jednobojnu košulju i kombinirate s kravatom bez uzorka misleći kako na taj način ne možete pogriješiti trebali biste promijeniti naviku. Upravo dupla jednobojna kombinacija zahtjeva smisao za dobro slaganje boja. Najbolji izbor su kravata i košulja u istoj boji, ali različitih nijansi. Druga mogućnost su kontrastne boje.

 

– ponavljanje boje
U ovom slučaju prvo izaberite košulju, a potom kravatu prema boji koja dominira na košulji. Ista ta neka bude uočljivija i na kravati. Dakle, važno je da se jedna boja u istoj nijansi nalazi i na košulji i na kravati. Košulja prema vašem izboru može biti potpuno jednobojna ili imati na sebi sitne i neprimjetne uzorke.

– kombiniranje različitih uzoraka
Pažljivo biranje i kombiniranje košulje s uzorkom i kravate s drugačijim uzorkom ostavlja mogućnost uspjeha i pokazivanja osobnosti, ali i promašaja. Pravilo je da se uvijek manji uzorak uzima na košulji, a jači i veći na kravati. Obratite pažnju i na boje, izaberite košulju i kravatu u sličnoj paleti boja. Za potpuniji dojam izaberite i hlače u istoj zajedničkoj boji.

 

– kombiniranje istih uzoraka i boja
Izborom dva ista uzorka i pri tome iste jačine izgledat ćete zbunjujuće. Radije se odlučite za košulju s neutralnijim šarama. Ako košulja ima tanke sivo – bijele prugice kravata može biti sa sivom pozadinom ali s jačim, tankim bijelim prugicama i debljim recimo, plavim. Upravo plava boja na kravati, pored sive i bijele kao na košulji dat će vam posebniji i drugačiji izgled razbijajući monotoniju, a zbog slaganja ostalih boja nećete djelovati prenapadno ili neuredno.

Pročitajte i:

Kako vezati kravatu