23. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Kako staviti 3 autosjedalice u auto

Kako staviti 3 autosjedalice u auto

Kada dobijete treće dijete život se u mnogočemu mijenja, a neke stvari o kojima ranije možda niste ni razmišljali sada predstavljaju izazov. Jedan od takvih izazova je kako staviti 3 dječje autosjedalice u auto.

Većina auta ima nazad „klupu” na kojoj su straga dva normalna, komotna sjedala i srednje sjedalo koje je pomoćno, manje širine, iako ima uglavnom „pravi” pojas za vezanje u tri točke.

Ukoliko imate auto s tri sjedala nazad u ovom slučaju neće biti većih poteškoća, ali svejedno ćete morati napraviti kompromise i odabrati neke uže sjedalice. Stoga ako imate troje djece najjednostavnija je opcija kupiti novi automobil koji ima straga tri zasebna sjedala ili 7 sjedala.

Ukoliko to nije opcija pročitajte savjete ispod koji će vam pomoći kako smjestiti tri sjedalice u automobil koji nazad ima klupu u omjeru 40-20-40. Ipak, pripremite se na mnogo kombiniranja, isprobavanja i živciranja svaki put kada vežete djecu.

Najvažnije je uzeti u obzir dob vaše djece i uvjete u automobilu.

  • Djeca do 2 godine minimalno, a poželjno je što duže, bi se trebala voziti tako da gledaju unatrag, stoga im treba osigurati na početku „jaje”, a kasnije sjedalicu suprotnu od smjera vožnje do 13 ili 18 kg.
  • Djeca ispod 4 godine, bi trebala biti vezana u auto sjedalici s vlastitim remenjem, s uporištem u 5 točaka.
  • Stariju djecu od 4 godine poželjno je voziti što duže u busteru s naslonom, bustere bez naslona treba izbjegavati jer ne pružaju dovoljnu bočnu zaštitu i djeci je teže spavati, čak i uspravno se držati u automobilu jer nemaju gdje nasloniti glavu.
  • Nemojte se pouzdavati u kilažu koja je označena na sjedalicama kao minimalna, jer uglavnom se ne podudara sa zakonskim normama, a s preporukama gotovo nikad.
  • Vjerojatno nećete moći vezati autosjedalice koje se vežu na isofix, koje imaju potpornu nogu, pa tražite univerzalne sjedalice koje omogućuju i samo montiranje pojasom.

Prije kupovine autosjedalica napravite mjerenje

Važno je prije kupovine uvijek isprobati autosjedalice u automobilu, ali nećete imati priliku i potpuno je nepotrebno isprobavati 100 autosjedalica koje na očigled ne mogu stati, zbog toga je dobro izmjeriti širinu klupe, izmjeriti širinu naslona na leđima, te uzeti u obzir moguća preklapanja, ako neka sjedalica ima užu bazu, ili ako neka ima visoki naslon, druga može imati širu bazu ili slično. Kada ste izmjerili sjedišta u autu, potražite na internetu dimenzije autosjedalica koje vam dolaze u obzir, kako biste vizualno približno procijenili što vam stane, a što ne.

Obično sjedalice koje su šire od 44 cm, teško ćete smjestiti tri u isti red, ali recimo možete ih uzeti u obzir ako imaju usku bazu i dodatno su povišene, a ići će na srednje mjesto koje je najčešće i samo po sebi povišeno, pa će se busteri doslovno zavući ispod njih rubovima.

Kombiniranje autosjedalica

Ispod smo se koncentrirali na što sigurniju vožnju u kojoj su djeca što duže u odgovarajućim sjedalicama u traženju odgovora kako staviti 3 autosjedalice u auto.

Kod kombiniranja sjedalica uvijek je najbolja opcija dvije autosjedalice okrenuti u istom smjeru, a jednu u drugom. Tako će svi nasloni imati dovoljno prostora. Također, dvije sjedalice koje su u istom smjeru stavite sa strana, a sjedalicu koja je u drugom smjeru na srednje mjesto.

Najlakše ćete kombinirati ako jedna sjedalica treba biti suprotno od smjera vožnje, a dvije u smjeru vožnje.

Sjedalicu koja gleda suprotno od smjera vožnje smjestite na srednje mjesto. Budući da je najteže prilikom vezanja doći do kopče pojasa srednjeg mjesta ovu sjedalicu kada jednom namjestite nećete morati više pomicati, jer ćete vezati pojasevima automobila.

Birajte autosjedalicu koja ima usku bazu, kako ne bi svojom širinom preklapala utore kopči za sjedalice sa strane i tako blokirala mogućnost vezanja. Kod odabira sjedalice koja gleda u suprotnom smjeru vožnje trebate znati da nećete moći vezati sjedalicu za čije je vezanje potreban isofix, jer srednje mjesto gotovo nikad nema isofix ako se radi o klupi, te sjedalicu koja ima potpornu nogu, jer većina automobila kod srednjeg mjesta ima „most” na podu na koji se ne smije montirati potporna noga autosjedalice.

Jaje i dvije autosjedalice

Dok se dijete vozi u „jajetu” bit će najlakše smjestiti tri sjedalice. Tada jaje možete smjestiti i pokraj vrata, radi lakšeg vađenja.

Nama se pokazalo najpraktičnijim jaje CYBEX Aton 5 i Aton M i-Size jer je jako usko, a bez obzira što se doima uskim na početku, kako dijete raste, a sjedalica i dijete mijenjaju položaj u automobilu, te iz ležećeg dolazi u gotovo sjedeći položaj, u njemu se dijete može voziti gotovo do 18 mjeseci, a ako je sitnije građe i duže, odnosno dok ne preraste 87 cm ili 13 kg.

Za dodatne auto sjedalice dobro je birati također sjedalice s užom bazom, i čiji se nasloni individualno mogu namještati kako biste mogli uskladiti visine auto sjedalica.

Uske autosjedalice koje biste trebali uzeti u obzir.

Autosjedalice 0+ Jaje

  • Maxi-Cosi Citi
  • CYBEX Aton 5 i Aton M i-Size
    Gotovo sve autosjedalice jaje bez baze su uske i većina ih odgovara, mi smo izdvojili Cybex samo iz razloga jer se u njima dijete može najduže voziti.

Autosjedalice grupa 0+/1 (za smjer suprotan od smjera vožnje)

Iz ove grupe birajte sjedalice koje su do 44 cm širine, koje se vežu isključivo na pojas i imaju što užu bazu.

  • Joie Tilt – Ovo je možda jedina sjedalica na tržištu koja omogućava vezanje isključio pojasom, a može se u obrnutom smjeru koristiti do 18 kg.
  • Graco Slimfit
  • Britax Römer First Class Plus – ova je autosjedalica smo do 13 kg u smjeru suprotnom od vožnje, ali ima jako usku bazu i visoko postolje, jako se dobro kombinira i u suprotnom smjeru od vožnje i u smjeru vožnje.

Autosjedalice grupa 1

  • Maxi-Cosi – Nomad – Ovo je vjerojatno najuža sjedalica koju ćete pronaći. Nažalost koristi se samo do18 kg, ali često je to dovoljno do 4. djetetove godine.
  • Recaro Tian Elite – Ova autosjedalica jedna je od rijetkih sjedalica koja ima širinu do 45 cm, a vrhunski je tehnološki napredna. Bez obzira na širinu, u njoj sigurnost nije upitna. Nakon skidanje remenja možete ju koristiti kao buster.

Busteri s naslonom

Ovi busteri imaju opciju vezanja isofixom, ali se mogu koristiti i kao univerzalne sjedalice koje se vežu pojasom. Njihova prednost je što su baze vrlo uske, a širina naslona za leđa i glavu se može individualno prilagođavat.

  • Peg Perego Viaggio Flex 2-3
  • Chicco Fold & Go i-Size

Iznad su izdvojene jedna do dvije sjedalice iz osnovnih grupa koje su se nama pokazale dobrima za kombiniranje. Slobodno ispod ostavite svoje komentare i sjedalice koje ste uspjeli uspješno kombinirati.

Ako vaš auto ima samo pojas u dvije točke

Čak i ako vaš auto ima samo pojas u dvije točke nije nemoguća misija smjestiti tri sjedalice. Postoji tek dvije – tri sjedalice na tržištu koje se mogu vezati pojasom u dvije točke.

  • Britax Römer ECLIPSE – ova autosjedalica jedna je od rijetkih koja se može vezati pojasom automobila s uporištem u dvije točke (“pojas preko krila”) bez kompromitiranja dječje sigurnosti. Samo je bitno u uputama automobila provjeriti da li je dozvoljeno montiranje autosjedalice na to mjesto.