18. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

BUBA – VW BEETLE

12Možete li je još negdje, na nekom selu nabaviti jeftino, slobodno investirajte u nju. Prema predviđanjima stručnjaka, buba bi trebala za neko vrijeme postati najcjenjeniji oldtimer.

Buba (Beetle, Bug ili Käfer) jedan je od najcjenjenijih i najprepoznatljivijih automobila svih vremena. Proizveo ga je njemački Volkswagen, a zahvaljujući svome specifičnom izgledu, zvuku i pouzdanosti dobio je status kultnog automobila.

Proizvodna Bube nakon Drugog svjetskog rata je sve više rasla. Povijest Bube vraća nas u 30-te godine prošlog stoljeća. Adolf Hitler htio je proizvesti automobil dostupan “običnom” čovjeku. Taj zadatak je povjerio inženjeru Ferninandu Porsche. Prema nekim tvrdnjama Hitler je izričito naredio proizvodnju automobila koji će sigurno prevoziti dvije odrasle osobe i troje djece pri brzini od 100k/h, s tim da mu cijena ne smije biti veća od cijene motocikla.

Ali obzirom na početak rata proizvodnja je odgođena, a ljudi koji su uplatili novac auto nikad nisu dobili.

Ipak, tko je dizajnirao automobil ostat će kontroverza. Prema službenim izvorima bio je to Porsche, ali još 1920god. Joseph Gantz dizajnirao je sličan automobil.

Do 1954 proizvedeno je više od milijuna Buba. Originalni, prvi model kroz vrijeme se mijenjao ali je zadržao svoj prepoznatljivi oblik. Sveukupno buba je do 2003. proizvedeno oko 22 milijuna. Zadnja “stara” Buba proizvedena je u Mexicu 2003.godine (na slici). Iako, je 1998. god započeta proizvodnja novog automobila po uzoru na nju, nazvanog Nova Buba, on nikad nije dostigao status one prvotne.