Koji su vitamini potrebni muškarcima?!

      Nema komentara na Koji su vitamini potrebni muškarcima?!

Oglas

Koji su vitamini potrebni muškarcima?!

Vitamini igraju važnu ulogu u održavanju i funkcioniranju tijela. No, bitno je naglasiti da se i s vitaminima može pretjerati te da je potrebno držati se preporučenih dnevnih doza (RDA).

Vitamin A

Vitamin A utječe na vid, potiče imunološki sustav, a važan je i u funkciji reproduktivnog sustava muškaraca stimulirajući proizvodnju testosterona.

Vitamin C

Smanjuje rizike razvoja srčanih bolesti kod muškaraca, rizike razvoja raka,  moždanog udara i općenito povećava otpornost organizma. Također, poboljšava funkciju neurotransmitera, povećava razinu energije, a prema novijim istraživanjima utječe i na smanjenje vjerojatnosti za razvoj gihta.

Vitamin D

Vitamin D povećava apsorpciju kalcija, poboljšava rast kostiju, smanjuje rizike razvoja osteoporoze… Također, ovaj vitamin se povezuje s rastom kose, ali i s boljim sportskim izvedbama.

Vitamin E

Mali broj spermija često se povezuje s manjkom cinka i vitamina E, a manjak  ovog vitamina  povezan je i sa razvojem raka prostate. Također, ovaj vitamin igra značajnu ulogu u održavanju imunološkog sustava i općem optimalnom funkcioniranju organizma. Utječe i na krvne žile, proširujući ih te smanjuje rizik nakupljanja trombocita.

Vitamin K

U starijih muškaraca vitamin K je bitan za smanjenje nastanka rizika dijabetesa, dok ista istraživanja nisu pokazala isti učinak ovog vitamina i na žene.

Odgovori

*