20. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Misteriozne atmosferske pojave

Ledene kugle - Svi koji su se našli u ledenoj oluji osjetili su koliko snažne ledene kuglice mogu biti, ali ponekad to nisu kuglice nego prave bombe. Jedna od većih zabilježenih bila je teška 30 kilograma.

Ledene kugle

Svi koji su se našli u ledenoj oluji osjetili su koliko snažne ledene kuglice mogu biti, ali ponekad to nisu kuglice nego prave bombe. Jedna od većih zabilježenih bila je teška 30 kilograma.

10e28093ledene-kugle

Vatra sv. Nikole

Za vrijeme olujnog nevremena, neki ljudi su navodno vidjeli i kugle vatre, točnije svjetlosne efekte koji nastaju usred električnog pražnjenja u atmosferi. Takve svjetlosne kugle nazivaju se još vatra sv. Ilije ili vatra sv.Elma.

9-vatra_sv_elma

Nedefinirani bljesak

Godinama su piloti navodno viđali raznorazne bljeskove iz centra oblaka, međutim u novije vrijeme znanstvenici su pronašli dokaze kako ti čudni oblici svjetlosti zaista postoje.

8-bljesak

Vatreni vrtlozi

Vatreni vrtlozi se javljaju u blizini velikih intenzivnih šumskih požara. Njih se smatra tornadima u slučaju kad su povezani s pirokumulusima.

7-vatreni-vrtlozi

Morske svjetlosne nemani

Neman Ness u posljednje vrijeme se smatra kako nije ništa drugo nego pretjerano aktivna voda, veliki vrtlog, ponekad nazvan „vražja voda“.  Ova „vodeno – svjetlosna čudovišta“ nastaju zbog kretanja vode u krug velikom brzinom i mjehurićaste buke koja tada nastaje.

6-morske-namani

Plavi mjesec

Plavi mjesec je obično termin za pojavljivanje u jednom kalendarskom mjesecu dva uštapa – puna mjeseca (događa se svakih 2,5 godina), ali da Mjesec zaista poplavi u doslovnom smislu vrlo je rijetko, nekada se čeka i tisućama godina. To se događa kada kapljice vode u atmosferi pokriju točno veličinu Mjeseca, te čine da se Mjesec doima plavim.

5-plavi-mjesec