Misteriozne atmosferske pojave

      Nema komentara na Misteriozne atmosferske pojave

Oglas

Ledene kugle

Svi koji su se našli u ledenoj oluji osjetili su koliko snažne ledene kuglice mogu biti, ali ponekad to nisu kuglice nego prave bombe. Jedna od većih zabilježenih bila je teška 30 kilograma.

10e28093ledene-kugle

Vatra sv. Nikole

Za vrijeme olujnog nevremena, neki ljudi su navodno vidjeli i kugle vatre, točnije svjetlosne efekte koji nastaju usred električnog pražnjenja u atmosferi. Takve svjetlosne kugle nazivaju se još vatra sv. Ilije ili vatra sv.Elma.

9-vatra_sv_elma

Nedefinirani bljesak

Godinama su piloti navodno viđali raznorazne bljeskove iz centra oblaka, međutim u novije vrijeme znanstvenici su pronašli dokaze kako ti čudni oblici svjetlosti zaista postoje.

8-bljesak

Vatreni vrtlozi

Vatreni vrtlozi se javljaju u blizini velikih intenzivnih šumskih požara. Njih se smatra tornadima u slučaju kad su povezani s pirokumulusima.

7-vatreni-vrtlozi

Morske svjetlosne nemani

Neman Ness u posljednje vrijeme se smatra kako nije ništa drugo nego pretjerano aktivna voda, veliki vrtlog, ponekad nazvan „vražja voda“.  Ova „vodeno – svjetlosna čudovišta“ nastaju zbog kretanja vode u krug velikom brzinom i mjehurićaste buke koja tada nastaje.

6-morske-namani

Plavi mjesec

Plavi mjesec je obično termin za pojavljivanje u jednom kalendarskom mjesecu dva uštapa – puna mjeseca (događa se svakih 2,5 godina), ali da Mjesec zaista poplavi u doslovnom smislu vrlo je rijetko, nekada se čeka i tisućama godina. To se događa kada kapljice vode u atmosferi pokriju točno veličinu Mjeseca, te čine da se Mjesec doima plavim.

5-plavi-mjesec

Odgovori

*