19. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Izbor dezodoransa

Znojenje je sasvim prirodan proces. Njime se regulira tjelesna temperatura. Tijelo luči vodu, ta voda se isparava i na taj način tijelo se hladi.

15Znojenje je sasvim prirodan proces. Njime se regulira tjelesna temperatura. Tijelo luči vodu, ta voda se isparava i na taj način tijelo se hladi.

Do znojenja ne dolazi samo prilikom bavljenja sportom ili pri vrućinama, dovoljno je malo stresa, uzburkanih osjećaja i odmah osjetimo kako nas oblijeva znoj, upravo tada mirisi su jači i neugodni.

Inače, svježe izlučeni znoj nema mirisa. No, kada se znoj počne raspadati, pod utjecajem bakterija, koje se nakupe na našoj koži, poprima neugodan miris.

Dezodoranse ili antiperspirante trebalo bi redovno upotrebljavati. Bitno je da se odlučite za onaj koji vama najbolje odgovara.

Alkoholni dezodoransi su manje učinkoviti od antiperspiranata jer alkohol dosta brzo isparava, a onda je presudno je li miris dezodoransa jači od vašeg prirodnog. Ako se malo znojite onda bi vam ovakva zaštita trebala biti dovoljna.

Ali ako vam alkoholni dezodoransi nisu dovoljni probajte antiperspirante. Oni probleme rješavaju u samom korijenu. Uništavaju bakterije, a na koži stvaraju tanki zaštitni sloj, te na taj način zaustavljaju znojenje.

Ipak, oni se ne preporučuju osobama osjetljive ili iziritirane kože jer bi je oni dodatno isušili i oštetili. Takve osobe bi trebale koristiti dezodoransne kreme koje su dosta nježnije prema koži.

Još jedna važna napomena je da funkcija sprječavanja znojenja ili ublažavanja prirodnih mirisa ovisi o sastavu dezodoransa, a ne vrsti pakiranja.

Dakle, odgovarajući možete kupiti u kojem god obliku želite (stick, sprej…).