COVER magazin.com

Kako i koliko često treba prati traperice?

Kako i koliko često treba prati traperice?

Traperice se mnogu pronaći u mnogim ormarima, iako ih neki odjenu češće, a neki rjeđe.

Koliko često ih treba prati ovisi o nekoliko faktora poput osobne higijene, o tome koliko ih često nosite, ali i o okruženju u kojem se krećete. Neki peru traperice nakon svakog nošenja, neki nakon nekoliko nošenja, dok neki to rade jednom mjesečno.

Traper je čvrst i vrlo dobro skriva mrlje. No, čak i ako izgledaju čisto, ipak bi ih trebalo oprati nakon 4-5 nošenja.

Mnoge traperice su tamne boje, a ona blijedi s pranjem. Stoga se zbog očuvanja boje ne preporučuje prati ih previše često. Ako želite očuvati boju poželjno je prati ih na što nižoj temperaturi vode i sušiti na zraku umjesto u sušilici.

Ako su traperice bljeđe to će biti manji problem. No i na njih će toplija voda više utjecati kao i sušenje u perilici. Čak i ako su vam skroz svijetle traperice izbjegavajte dodavanje deterdženata za izbjeljivanje jer on može uzrokovati oštećenja na tkanini i smanjiti im rok trajanja.

Perite ih „na ružnu stranu“ kako biste dodatno zaštitili boju.

Kada traperice nosite one se šire, no nakon svakog pranja one se ponovno stežu stoga se nemojte čuditi ukoliko vam se nakon pranja čine manjima. Ako su vam se raširile više nego što biste htjeli možete ih dodatno suziti pranjem u vreloj vodi. No, nemojte to raditi često jer će to utjecati na boju traperica. Slično ćete postići i ako ih sušite u sušilici.

Traperice bi trebalo nositi najmanje tri puta između pranja, to je preporuka Ureda za zaštitu okoliša UN-a. Kako bi što manje zagađivali okoliš preporuka je i da se peru na što nižoj temperaturi, odnosno u hladnoj vodi, bez sušenja u sušilici i da se ne peglaju.