Štednja goriva

      Nema komentara na Štednja goriva

Oglas

gorivo

Kako se već neko vrijeme nalazimo u razdoblju recesije evo nekih savjeta za štednju i održavanje potrošnje na minimumu:

Gorivo točite ujutro

–         Ujutro je temperatura znatno niža, što povećava gustoću goriva. Tako ćete dobiti nešto više goriva u odnosu na količinu koju dobijete kada je temperatura goriva viša.

Gorivo točite polako

–         Kad točite gorivo nemojte stiskati pumpu svom snagom jer kada se gorivo toči velikom brzinom dolazi do rasprskavanja i isparavanja goriva.

Gorivo točite dok vam je rezervoar na pola

–         Kada je rezervoar na rezervi ili skoro prazan u njemu ima mnogo zraka, te gorivo u njemu kao i gorivo koje točite brže isparavaju, što opet dovodi do gubitaka goriva.

U autu držite što manje tereta

– Izbacite iz prtljažnika nepotrebni teret jer teži automobil troši više goriva.

Izbjegavajte nagle promjene brzine

–         Vozači koji vole sportsku vožnju mogu potrošiti i dvostruko više goriva od štedljivih vozača koji voze optimalno. Kod benzinskih motora bi trebalo voziti sa što manjim brojem okretaja, u što većem stupnju i sa što pritisnutijom papučicom gasa.  Kad dizelaša pak treba izbjegavati vožnju s punim gasom jer se tada troši najviše goriva.

Popustite papučicu za gas umjesto da pritišćete kvačilo

–         Motori s ubrizgavanjem goriva prekidaju dovod goriva čim vi pustite papučicu za gas, tada motor koči i pritom ne troši ni kap goriva. Ako se približavate crvenome svjetlu na semaforu radije pustite gas i usporavajte postepeno, nego da stišćete kvačilo i kočnicu.

Izbjegavajte velike brzine

–         Pri velikim brzinama rastu aerodinamički otpori i potrošnja goriva.

Isključite skrivene potrošače goriva

–         Nemojte bez potrebe upotrebljavati grijanje stražnjeg stakla, dodatna svjetla ili klimu. Klimatski uređaj potroši do 1,5 litre goriva na 100 kilometara, a zagrijavanje stražnjega stakla povećava potrošnju za približno 0,4 litre.

Tlak zraka u gumama održavajte odgovarajućim

– Ako su vam gume premalo napumpane, povećava se otpor. Pravilan tlak zraka za vaše vozilo naveden je u uputi za vozilo, na poklopcu spremnika za gorivo ili na poprečnome nosaču vrata. Ako je vozilo opterećeno nekim dodatnim teretom (npr u prtljažniku) u skladu s uputama proizvođača treba povisiti tlak zraka. Uz odgovarajući tlak u gumama možete uštedjeti do 5 % goriva.

Odgovori

*