COVER magazin.com

Štednja goriva

Štednja goriva

Štednja goriva

Cijene pa čak i dostupnost goriva su sve češća tema, te je štednja goriva postala način uštede u kućnom budžetu, ali i pitanje održivosti. Ekologija, ispušni plinovi, potrošnja goriva, sve su to neka pitanja koja se sve češće povlače i koja postaju bitna. Uz to gorivo je sve skuplje i skuplje, te vožnja koja troši manje goriva može sve više uštedjeti, budući da svaka ušteđena litra goriva skoro svaki tjedan vrijedi više.

Kako trošiti manje goriva?

Kako se već neko vrijeme nalazimo u razdoblju recesije evo nekih savjeta za štednju i održavanje potrošnje na minimumu:

Gorivo točite ujutro

–         Ujutro je temperatura znatno niža, što povećava gustoću goriva. Tako ćete dobiti nešto više goriva u odnosu na količinu koju dobijete kada je temperatura goriva viša.

Gorivo točite polako

–         Kad točite gorivo nemojte stiskati pumpu svom snagom jer kada se gorivo toči velikom brzinom dolazi do rasprskavanja i isparavanja goriva.

Gorivo točite dok vam je rezervoar na pola

–         Kada je rezervoar na rezervi ili skoro prazan u njemu ima mnogo zraka, te gorivo u njemu kao i gorivo koje točite brže isparavaju, što opet dovodi do gubitaka goriva.

U autu držite što manje tereta

– Izbacite iz prtljažnika nepotrebni teret jer teži automobil troši više goriva.

Izbjegavajte nagle promjene brzine

–         Vozači koji vole sportsku vožnju mogu potrošiti i dvostruko više goriva od štedljivih vozača koji voze optimalno. Kod benzinskih motora bi trebalo voziti sa što manjim brojem okretaja, u što većem stupnju i sa što pritisnutijom papučicom gasa.  Kad dizelaša pak treba izbjegavati vožnju s punim gasom jer se tada troši najviše goriva.

Popustite papučicu za gas umjesto da pritišćete kvačilo

–         Motori s ubrizgavanjem goriva prekidaju dovod goriva čim vi pustite papučicu za gas, tada motor koči i pritom ne troši ni kap goriva. Ako se približavate crvenome svjetlu na semaforu radije pustite gas i usporavajte postepeno, nego da stišćete kvačilo i kočnicu. Dodavanje gasa kad nije potrebno, posebno u gradskoj vožnji s puno semafora, može značajno povećati potrošnju goriva.

Izbjegavajte velike brzine

–         Pri velikim brzinama rastu aerodinamički otpori i potrošnja goriva. Možda uštedite nešto vremena na i brže stignete, ali je potrošnja goriva pri tom značajno veća. Ako pratite razinu potrošnje goriva očito je koliko se svakim povećanjem brzine povećava i potrošnja. Iako su te razlike najveće na auto putu, brzina i smanjenje brzine mogu u svim uvjetima vožnje djelovati na smanjenje odnosno povećanje potrošnje goriva.

Isključite skrivene potrošače goriva

–         Nemojte bez potrebe upotrebljavati grijanje stražnjeg stakla, dodatna svjetla ili klimu. Klimatski uređaj potroši do 1,5 litre goriva na 100 kilometara, a zagrijavanje stražnjega stakla povećava potrošnju za približno 0,4 litre. Ponekad se takve stvari pale automatski iz navike čak i kada nisu potrebni. Klima uređaji mogu biti neefikasni na kratkim relacijama, no svejedno ih palimo, čak se u tim slučajevima i pojača rad klime, iako će se brže izaći iz automobila nego što će klima uspjeti rashladiti automobil. Često ljeti je klima nepotrebno nisko postavljena.

Tlak zraka u gumama održavajte odgovarajućim

– Ako su vam gume premalo napumpane, povećava se otpor. Pravilan tlak zraka za vaše vozilo naveden je u uputi za vozilo, na poklopcu spremnika za gorivo ili na poprečnome nosaču vrata. Ako je vozilo opterećeno nekim dodatnim teretom (npr. u prtljažniku) u skladu s uputama proizvođača treba povisiti tlak zraka. Uz odgovarajući tlak u gumama možete uštedjeti do 5 % goriva.

Ako možete birati izbjegavajte gužve odnosno vrijeme kada su najveće gužve na cesti

– S obzirom da mnogi imaju fiksno radno vrijeme ne mogu birati kada krenuti na posao ili s posla, ali ponekad i kretanje deset minuta ranije ili kasnije može napraviti razliku.

Provjerite kojim pute idete

– Danas se često oslanjamo na navigacije, no, dobro bi bilo unaprijed pogledati rutu kojom trebate ići kako biste mogli nešto izmijeniti i prilagoditi vožnju.

Štednja na gorivu može biti korisna na više načina. Istovremeno ćete smanjiti potrošnju goriva, smanjiti potrošnju novca koji odvajate za gorivo, a napravit ćete i nešto za okolinu i biti ekološki osviješteni. Većina načina za smanjenje potrošnje goriva su jednostavni i logični, samo je povremeno potrebno ih se podsjetiti i odlučiti da želite voziti na taj način.

Vezano: