19. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Misliš li se ti ženiti?! Vrijeme ti je!

Baš kad ste pomislili da vam sve dobro ide u životu, završili ste školu, fakultet, radite i uživate, nemate previše briga, sa svih strana počnu ovakva pitanja. Odjednom počnete shvaćati...

Baš kad ste pomislili da vam sve dobro ide u životu, završili ste školu, fakultet, radite i uživate, nemate previše briga, sa svih strana počnu ovakva pitanja. Odjednom počnete shvaćati, dok ste vi uživali i zabavljali se, da su se malo po malo mnogi vaši prijatelji oženili.

„Kad se ti misliš ženiti?!“

Sve češće idete na vjenčanja, a mnogi čak i vaši prijatelji vam dolaze s pitanjem: Kad se ti misliš ženiti?! Počinjete imati osjećaj da mnogi koji su prije godinu ili dvije s vama izlazili i zabavljali se cijelu noć, sada na vaš izlazak gledaju kao na usamljenost.
Kada se u sve to uključe i roditelji s pitanjima što čekate s unucima, situacija postaje prilično teška. Čak i ako ste do tada bili prilično samouvjereni počinjete gubiti samopouzdanje.

I vi mislite da je vrijeme za brak

Ako se radi samo o pritisku sa strane, vi ćete nastaviti svoj život, bez reagiranja na njihove primjedbe. A kada dođe trenutak da nešto poželite promijeniti vi ćete to promijeniti.
No, što ako ste i vi postali svjesni potrebe da pronađete nekoga s kim ćete se „smiriti“. Kako sada odjednom pronaći novu osobu koja će vam odgovarati?!

Nemojte pristati na bilo što

Nemojte zbog pritiska pristati na prvu koja naiđe. To će samo kratkotrajno riješiti problem. Druga pogreška je da pristanete na vezu, a potom i na brak s djevojkom koja je već neko vrijeme oko vas, ali vam do sada nije bila privlačna niti vam je odgovarala. Takvi potezi će vas vrlo vjerojatno dovesti nakon kratkotrajne euforije (i vi se ženite) u prilične probleme.

Što onda možete napraviti?

Krenite u potragu za ženom. Kad ste odlučili da ste zainteresirani za ozbiljnu vezu drugačije ćete promatrati žene. Nećete donositi odluku samo na temelju privlačnosti nego će postati važni i drugi elementi,a posebno koliko vam je ugodno s njom provoditi vrijeme te da li je možete zamisliti kao majku svoje djece.
Tražite nekoga s kim ćete dijeliti zajedničke interese i vjerovanja. Nekoga tko će na vas pozitivno djelovati i pomoći vam da rastete kao osoba. To neće biti lako. I nećete je brzo pronaći samo zato što vi to želite.

Nemojte postavljati rokove

No, nemojte sebi postavljati rokove poput – želim se oženiti prije ljeta, želim u brak u roku 6 mjeseci. Možda mislite da će pritisak i rok pomoći, ali vjerojatno neće. Možda ćete u tom roku pronaći djevojku jer ćete izabrati između onog što je pred vama, no pitanje je da li vam je to dovoljno?! Da li želite s nekim provesti ostatak života jer se uklopio u vaš rok?

Smanjite pritisak


Umjesto da kada vas netko pita zašto još niste u braku, odgovarate da ne želite, recite da niste još upoznali pravu osobu s kojom biste bili spremni provesti ostatak života. Recite i da se ne žurite jer vi znate što u životu želite. Na taj ćete način smanjiti pritisak. Ako pokažete da ste očajni, pritisak će se još pojačati. Ako pak kažete da niste spremni još za brak i da uživate u životu, vjerojatno će vas zasuti objašnjenjima i razuvjeravanjima.
Možete pitati imaju li oni neku poznanicu za vas?! To će zvučati kao šala, ali ćete pokazati svima da ste spremni za brak, te da oni ako misle da poznaju nekog savršenog za vas mogu vam predložiti. Oni vas poznaju i možda će imati dobre prijedloge.

Imate vremena


Budite svjesni toga da je to vaš život i da ne trebate brzo donositi važne životne odluke posebno ne samo zato što to drugi rade. Iako vam se čini da su svi drugi braku to nije točno. Zadnja istraživanja pokazuju da 20-30% muškaraca do četrdeset godina nije u braku.
Promijenite pristup, promijenite očekivanja, ali nemojte samo zbog pritiska donijeti odluku zbog koje ćete poslije imati i veće probleme od toga što još uvijek niste u braku.