19. srpnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Kombinacije kravate, košulje i odijela za svaku priliku

  • U testu ćete pronaći ideje i prijedloga kako odabrati košulju i kravatu ovisno o prilici gdje je nosite.

Kombinacije kravate, košulje i odijela za svaku priliku

Različite situacije zahtijevaju različit stil odijevanja, čak i kad se radi o naizgled istoj odjeći kao odjelu s kravatom. Svaki od elemenata je bitan, i odijelo i košulja i kravata. I svi skupa pokazuju dojam. Ukoliko se odijeva košulja i kravata bez sakoa dojam će biti manje elegantan i formalan, kao i ukoliko se uz odijelo i košulju ne stavi kravata. Formalnost je veća što su svi elementi prisutni i što su svi pojedinačno elegantniji. Ovo su neke od ideja kako kombinirati odijelo, košulju i kravatu i u kojim situacijama:

–    Klasičan, jednostavan i profesionalan stil

Najsigurniji i najkonzervativniji način kombiniranja su klasične boje, tamno sivo odijelo i bijela košulja. Ovakva odjeća je dobra za prvi dojam, za razgovore za posao, odlaske na sud, konzervativne poslovne sastanke… Kravata koju izaberete za ovakvu kombinaciju treba dodati boju, ali i kontrast no istovremeno ne bi trebala biti previše upečatljiva. Najbolji izbor bi bile nijanse tamnocrvene i tamnoplave, a uzorak pruge. S ovakvim izborom odjeće nećete djelovati moderno, ali hoćete pouzdano, profesionalno i klasično.

–    Prugasta kravata na košulji s prugama

Prugasta košulja u kombinaciji s kravatom na pruge je nešto manje idealna za prvi dojam. Ovakva kombinacija je manje formalna, te stoga prikladna za one koji nose odijelo i kravatu svakodnevno. Kada imate ovakvu kombinaciju neka vam odijelo bude jednobojno. Pruge na košulji bi trebale biti tanje od onih na kravati.
Najpopularnije boje u ovakvim kombinacijama na košulji i kravati su bijela i plava, siva i bijela, bež i bijela te ružičasta i bijela.

–    Kravate u boji

Razbijanje monotonije u poslovnoj odjeći je potpuno svakodnevna stvar i nema u tome ništa neobično. Boje birajte prema raspoloženju, ali i prema tome koja vam pristaje. Za one sklone klasičnim kombinacijama dobar izbor će biti u istoj boji kravata i košulja koje se razlikuju samo u nijansama, kravata bi trebala biti tamnija od boje košulje. Česte kombinacije su u plavoj boji, dok se mnoge druge boje prilagođavaju godišnjem dobu te se za jesen preporučuju kravate u sljedećim bojama: zagasito narančasta, tamno zelena, tamno plava, a dok su za proljeće prikladnije ružičasta, svijetlo plava, svijetlo zelena, žuta. Kravata u boji je dobar izbor za klasičan i profesionalan izgled koji nije monoton.

–    Odijelo od grublje tkanine ili s uzorkom

Ovakva odijela su obično rezervirana za zrelije muškarce kojima je odijelo stil života. Ovo je jedna više casual kombinacija, ali i kombinacija koja pokazuje da ste u odijelu često, da vam je odijelo nešto prirodno, te da kombinirate različite stilove. Ovakvo odijelo govori i o tome da ste moderni, ali i samosvjesni.

–    Ružičasta košulja


Svijetle ružičaste nijanse kako košulja tako i kravata su već neko vrijeme jako popularne. One pokazuju da pratite modu. Previše ovakvih boja (u koju spadaju i koraljna, ljubičasta…) često se percipira kao samodopadno i arogantno. Kombinacijom ružičaste kravate i košulje možda ćete biti moderni, ali to nije najbolji izbor za razgovore za posao i općenito prvi dojam. Ovakve boje je bolje kombinirati s neutralnijim poput plave ili sive kako bi se ublažio dojam. Kombinacijom poput ove svijetlo ružičasto i plavo postižete sklad konzervativnog i modernog.

Izbor kombinacije kravate i košulje prema godišnjim dobima

Osim prema prilikama kombinacije su trebaju prilagoditi i godišnjim dobima.

Zimi i općenito po hladnijem vremenu izbor su deblji materijali, čak i kravate mogu biti od grubljih materijala. Kada se radi o posebno formalnim ili elegantnim prilikama tada bi izbor i dalje trebale biti svilene kravate. Košulje zimi su uglavnom, od pamuka ili vune, a izbor boja se također prilagođava hladnijem vremenu te su svjetlije i neutralnije košulje češći izbor nego jače boje. I boje i uzorci se prilagođavaju hladnijem ugođaju.

Ljetni materijali uključuju pamuk, lan… a čest izbor su svjetlije boje kravata poput svjetlo zelene, plave, žute…. U ljetnim kombinacijama češće su prisutni i uzorci.