COVER magazin.com

Kako vezati kravatu

Postoji mnogo načina na koje se može vezati kravata, a izbor će ovisiti o mnogim faktorima od preferencija, visine muškarca do kravate.

Vezanje kravate nikad nije jednostavno, a spada u kategoriju koja se brzo zaboravi kada se neko vrijeme ne koristi. Ispod donosimo načine vezanja kravate u slikama. Koraka po korak, slika po slika je objašnjeno kako vezati kravatu. Uz malo ponavljanja i vježbe vezanje kravate može postati rutina.

Koliko duga kravata treba biti?

Kravata bi nakon vezanja trebala biti dužine do remena, bolje 1 cm preko remena, nego kraće.

Dakle kravata bi trebala biti do remena kada se stoji uspravno u normalnom stajaćem položaju.

Obratite pažnju da kravatu mjerite kada je svezana, ali u vašem normalno položaju. To znači da ne treba pred ogledalom kada provjeravate dužinu kravate zauzeti položaj odnosno ispraviti se onoliko koliko biste željeli i imati pozu kakvu bi htjeli imati, nego kako najčešće stojite.

Koju dužinu kravate kupiti?

Kravata bi svojim vrhom trebala dotaknuti remen, ali ne bi trebala ići preko remena niti bi trebala biti kraća i ostaviti nekoliko centimetara prostora između vrha kravate i remena. Kako to postići?
S jedne strane vezanjem kravate na adekvatnu dužinu, no s druge strane i dužinom kupljene kravate.

Koju dužinu kravate kupiti? Kako bi kravata vam nakon vezanja bolje odgovarala trebalo bi uzeti u obzir visinu muškarca.

Izbor dužine kravate prema visini muškarca:

  • Za muškarca visine do 165 cm odgovara kravata u kratkoj verziji odnosno dužina kravate 140 cm.
  • Za muškarca visine 165 cm do 1,85 cm odgovara standardna verzija dužine kravate – 150 cm.
  • Za muškarce više od 185 cm odgovaraju duže kravate – 155 cm.

Što uzeti u obzir prilikom izbora načina vezanja kravate?

–    Oblik ovratnika – što je širi ovratnik to se preporučuje deblji čvor
–    Širina kravate
–    Materijal i debljinu kravate – više materijala zahtjeva manji čvor
–    Koliko je visok muškarac – uži vezovi se preporučuju za više muškarce
–    Modu – devedesetih je bio moderan manji čvor, danas su moderniji veći čvorovi s više volumena
–    Tip kravate – klasično dizajnirane kravate i tradicionalne kravate prikladnije su za manji čvor, dok su moderne kravate te svjetlije proljetne kravate bolje s višestrukim čvorovima.

Koji materijal kravate izabrati?

Kravate se mogu pronaći u različitim širinama, dužinama, te od različitih materijala. Naravno tu su i različite boje i uzorci.

Širine kravate u pravilu se kreću od 5 do 7 cm, te se razliku ju tkz. skinny kravate od standardnih. Debljina kravate se mjeri na najširem mjestu kravate.

  • Kravata od svile – svilena kravata

Svilene kravate su elegantne, mekane, sjajne i te ugodnog osjećaja na dodir. Upravo su ono što bi kravate trebale biti. No, problem je s čišćenjem ovakvih kravata koje može biti nešto teže, kao i gužvanje, te bi trebalo obratiti pažnju na to. Kravate od svile su jedan od osnovnih te najpopularniji vrsta kravata.

  • Kravata od pamuka – pamučne kravate

Pamučne kravate se klasika. Jednostavne su za održavanje, nisu skupe a prilično čvrste i izdržljive. S njima se mogu vezati različiti čvorovi te mogu biti različite debljine.

  • Kravata od poliestera – poliesterske kravate

Kod poliesterskih kravata može se raditi o različitim završnim efektima. Dok će neke izgledati elegantno, ipak treba obratiti pažnju da ne djeluju jeftino ili nekako umjetno.

  • Kravata od vune – vunene kravate

Iako je prva ideja da su kravate od vune prikladne za zimu, kod izbora ovakve kravate treba uzeti u obzir da one u pravilu imaju nešto drugačiju strukturu i da daju dimenzionalnost odjeći. Kašmir je definitivno materijal koji se ističe kod ovakvih kravata. Specifičnost ovakvih kravata je da se s njima u pravilu rade veći i deblji čvorovi.

Kako vezati kravatu – 1. način – jednostavan čvor

On je poznat i po tome što se kravata sveže u četiri koraka. On je najlakši i najjednostavniji način vezanja kravate. Dobro izgleda na većini ovratnika.
Bitno je da kada je kravata vezana tanji tj donji dio kravate bude kraći i ispod te da bude nevidljiv.  Iako ovakav način vezanja kravate stvara prilično mali čvor i ne iskorištava puno kravate, ukoliko ste visoki te imate problema s tim da vam je nakon njega kravata kratka, potražite duže kravate prilikom kupovine.

Kako vezati kravatu – 2. način

Ovaj čvor je također mali i nije kompliciran. Pogodniji je za visoke muškarce.

Kako vezati kravatu – 3. način


Ovakav način vezanja kravate pogodan je za niže muškarce, a posebno kada se radi o svilenim kravatama. Dakle, ukoliko nakon uobičajenog vezanja kravate kravata ostane previše duga, pokušajte s ovakvim načinom vezanja.

Kako vezati kravatu – 4. način


Ovaj način je pogodan za visoke muškarce ili za kraće kravate  s obzirom da koristi manje materijala kravate za čvor.

Kako vezati kravatu – 5. način


Ovaj način vezanja kravate je trenutno vrlo popularan, a prikladan je za muškarce srednje visine ili niže s obzirom da se radi o duplom čvoru koji koristi više materijala prilikom vezanja.

Pročitajte i: