20. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Financijska checklista za one u tridesetima

Danas, za razliku od prošlosti, cijeli proces odrastanja i osamostaljivanja traje nešto duže, tridesetogodišnjaci su često osobe koje se traže, ne tako rijetko i žive s roditeljima.

Financijska checklista za one u tridesetima

Danas, za razliku od prošlosti, cijeli proces odrastanja i osamostaljivanja traje nešto duže, tridesetogodišnjaci su često osobe koje se traže, ne tako rijetko i žive s roditeljima. Mnogi odgađaju brak, a čak i u poslovima se traže. Ovo su neke od financijskih stvari koje trebate uzeti u obzir ako ste u ovim godinama:

–    Stavljajte sa strane bar 10% vaših prihoda za mirovinu. Možda vam se čini glupo jer ni sada nemate dovoljno, ali u mirovini će sigurno biti puno teže.

–    Već ste shvatili što vam odgovara, a što ne. Nemojte trošiti previše novca na eksperimentiranje. Naravno da si ponekad morate priuštiti i nešto novo, ali ne svaki mjesec.

–    Cijenite svoje vrijeme, sve poslove koje možete pojednostavnite. Umjesto neurednog stana, neplaćenih računa…sve obavljajte kada treba, a slobodno vrijeme umjesto na kauču iskoristiti za nešto bolje od TV-a ili kompjutera.

–    Iako nemate svoju obitelj ne znači da se trebate ponašati potpuno slobodno, sigurno postoje osobe za koje trebate preuzeti odgovornost i pomagati im. Tu su roditelji, mlađi brat ili sestra… Da li vašim roditeljima treba financijska pomoć?!

–    Ulažite u sebe. Mnogi kada su već neko vrijeme na nekom radnom mjestu zaborave da trebaju ulagati u sebe. Obrazujte se, upišite tečajeve kako one koji vam mogu pomoći u trenutnom poslu tako i one koji vas zanimaju iako nemaju ništa s trenutnim zaposlenjem.

–    Da li ste zadovoljni s sadašnjim poslom? Ako niste još uvijek nije kasno da se usavršavate u smjeru u kojem želite raditi. Upravo sada dok nemate svoju obitelj možete slobodno vrijeme posvetiti svojim hobijima ili dodatnim poslovima u kojima poslije možete ostvariti i karijeru.

–    Štedite za stan. Ako nemate obitelj, bit će kasno za štednju kada je već budete imali.