24. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Je li je futsal isto što i mali nogomet?

Futsal (skraćenica od futebol de salao što na španjolskom znači dvoranski nogomet) je umanjena verzija nogometa, baš kao i sport popularan u Hrvatskoj pod nazivom mali nogomet...

Je li je futsal isto što i mali nogomet?

Futsal (skraćenica od futebol de salao što na španjolskom znači dvoranski nogomet) je umanjena verzija nogometa, baš kao i sport popularan u Hrvatskoj pod nazivom mali nogomet. Oba su dvoranski sportovi. Međutim, iako slični, to su dva različita sporta.

Futsal je jedini priznat od FIFA-e kao dvoranski nogomet, što mu daje veću važnost od malog nogometa. I termin futsal kao službeni termin priznali su autoriteti poput FIFA-e i HNS-a.

Koja je osnovna razlika između futsala i malog nogometa?

Koja je osnovna razlika između futsala i malog nogometa? Mali nogomet koji se igra u Hrvatskoj po turnirima uglavnom se igra 5+1, dakle pet igrača i vratar. Futsal igraju 4 igrača i vratar, dakle 4+1.

Pravila u futsalu su pojednostavljena u odnosu na nogomet, ali i mali nogomet. Ne postoji zaleđe, igra se s tvrđom loptom, a vratari igraju s rukavicama bez prstiju kako bi imali veći osjećaj pri kontaktu s loptom.

Budući da je u Hrvatskoj mali nogomet popularniji od futsala, češće se organiziraju turniri u malom nogometu, međutim kada se organiziraju veliki međunarodni turniri, tada i hrvatski timovi igraju futsal, a ne mali nogomet.

Prednosti futsala u odnosu na mali nogomet su u tome što je zbog manjeg broja igrača lakše složiti timove, a mana mu je što je teže pronaći loptu, ako se igra u neformalnim situacijama i rukavice za vratara, u odnosu na mali nogomet.