COVER magazin.com

Može li se spriječiti gubitak kose?!

Može li se spriječiti gubitak kose?!

Oko 85% muškaraca ima ili će imati problema s ispadanjem kose prije pedesete godine. Nekima se gubitak kose pojavljuje i prije 21. godine.


Jedan od mitova o gubitku kose je utjecaj kape. No, novijim znanstvenim istraživanjima utvrđeno je da nošenje kape neće uzrokovati gubitak kose. Kao ni češljanje, četkanje, često ili rijetko šišanje. Gubitak kose sam po sebi ne signalizira ni zdravstvene probleme, osim ako se ne radi o  naglim promjenama.

Nekoliko istraživanja je pokazalo da pušenje utječe na brzinu ispadanja kose. Stoga, ako želite nešto poduzeti neka vam među prioritetima bude prestanak pušenja.

Više od 95% uzroka gubitka kose je određeno genetski, a gen može doći od oba roditelja. Osim toga neki lijekovi, kao i nedovoljan unos bjelančevina mogu uzrokovati gubitak kose. U zadnje vrijeme se sve više naglašava kako je i stres među bitnim uzrocima gubitka kose.

Sprječavanje gubitka kose je lakše nego obnova kada se to već desi. Prehrana je bitan faktor, a pripazite i pri odabiru proizvoda za njegu kose.

Možete pokušati i s preparatima koji sprječavaju ispadanje kose i pojačavaju strukturu vlasi. Ako niste sigurni posavjetujte se s dermatologom.

Što možete očekivati u budućnosti?

Na slici ispod možete vidjeti najčešći i najuobičajeniji postupak gubitka kose.

Uzrok su hormoni, DHT hormon koji nastaje iz metabolizma testosterona, uzrokuje mirovanje i oštećenje folikula dlaka. Ovaj se aktivni metabolit testosterona veže na stanice folikula dlaka, čime se usporava ili u potpunosti koči njihov rast.

Postoje neke tablete koje mogu usporiti opadanje kose, ali kao i za sve lijekove morate se savjetovati s liječnikom kako ne biste napravili više štete nego koristi.

Ako ste rano počeli gubiti kosu i imate problema s tim, nemojte to pokušavati sakriti nego prihvatite, a naglasite druge stvari na sebi, vježbajte, držite se uspravno, budite zabavni…

Ispadanje kose opširnije

Ispadanje kose

Kako ubrzati rast kose

Kako na prirodni način ubrzati rast kose