Kako voziti po poledici i snijegu?!

      Nema komentara na Kako voziti po poledici i snijegu?!

Oglas

Kako voziti po poledici i snijegu?!

Već vam je poznato da vožnju trebate prilagoditi uvjetima na cesti. No, na što dodatno trebate obratiti pažnju ukoliko je na kolniku snijeg.

Prvo i osnovno bi bilo da ne idete nikud bez zimske opreme. No, i kad je imate to ne znači da se možete opustiti.

Obavezno uključite svijetla.

Izbjegavajte nagle reakcije, nagla kočenja, ubrzanja i skretanja. Za vožnju u ovakvim uvjetima ključno je da su sve radnje polagane i da su sve planirane. I s kočnicom i s gasom budite umjereni.

Smanjite brzinu, čak i ako osjećate da ste sigurni. Tako smanjujete i mogućnost proklizavanja.

Održavajte konstantnu brzinu. Posebno ako se vozite uz brdo bitno je da odmah krenete s dobrom brzinom i da gas cijelo vrijeme držite na istoj razini. Ako budete naglo dodavali gas lakše ćete proklizati.

Držite razmak među vozilima veći nego inače.

Očistite sve prozore kako biste imali dobar pregled stanja na prometnici. Očistite i krov jer se snijeg s krova vrlo lako spusti u vožnji na vjetrobransko staklo.

Očistite svoju obuću prije ulaska u automobil. Ako na obući imate snijega noga vam može vrlo lako skliznuti i napraviti nekontroliranu reakciju.

Planirajte više vremena za vožnju i koristite što više glavne prometnice jer su one najčešće i najčišće.

Ako ste negdje zapeli, proklizali i ne možete krenuti izravnajte kotače, izađite vani i očistite ih, možda se na njih zalijepio snijeg. Ukoliko vidite da je pod kotačima led trebali biste dodati pijeska pod kotače, a ako ga nemate pri ruci poslužite se tepihom iz automobila i stavite pod kotač kako biste olakšali start.

Ako imate problema sa paljenjem automobila na dizel zimi, trebali biste staro motorno ulje zamijeniti uljem nižeg viskoziteta. Time će se elektropokretaču olakšati pokretanje motora. Također provjerite istrošenost ostalih dijelova, uključujući i akumulator.

Ako vozite nezagrijan automobil držite broj okretaja niskim. Nakon starta do ležajeva i ostalih dijelovi koji se podmazuju još ne dospijeva ulje te je povećano trošenje. Ako najčešće vozite na kratkim relacijama, trebali biste češće mijenjati ulje. Problem je jer se u motoru može nakupljati gorivo i kondenzirana voda što može dovesti do većih oštećenja.

Ako vam se prilikom starta iz auspuha javlja bijeli dim ne trebate se brinuti jer se najčešće radi o kondenziranoj vodi.

Ako vam se stakla na automobilu smrznu s unutarnje strane, vjerojatno se ne radi o nekom problemu, nego o vlazi koja je ostala unutar automobila, a kada se on ohladio i ona se smrznula. Provjerite eventualno da li vam od nekud ulazi vlaga ili hladan zrak u automobil kada je sve zatvoreno.

Budite oprezni i kod odleđivanja stakala. Nemojte to raditi vrelom vodom jer može doći do pucanja vjetrobranskog stakla. Također, budite oprezni kod struganja leda kako ne biste isparali staklo.

Opširnije : Vožnja u zimskim uvjetima

 

Odgovori

*