COVER magazin.com

Top 10 teniskih reketa

Najbolji teniski reketi za odrasle

S obzirom na broj marki, veličina, oblika i cijena, izbor teniskog reketa može djelovati prilično komplicirano.

Ovo su neki od najboljih teniskih reketa s kojima ćete teško pogriješiti u izboru:


Babolat Pure Strike 16/19 teniski reket


Babolat Pure Aero teniski reket

Wilson Pro Staff RF97 Autograph teniski reket


Wilson Hyper Hammer 5.3 teniski reket


Head Graphene 360+ Gravity Pro teniski reket


Babolat Pure Drive


Head Graphene 360 Speed Pro


Volkl V1 Classic


Wilson Blade 98 18/20


Wilson Clash 100

Najbolji teniski reketi za juniore i djecu:

Head Speed IG 25 Junior
Wilson Burn Junior
Babolat Nadal Junior
Head Radical 26″ Junior
Street Tennis Club
Wilson US Open Junior
Hello Kitty Sports Junior
Head Speed Junior
Wilson Juice 22 Junior

Razvoj i povijest tenisa

Tenis je na Olimpijskim igrama bio prisutan od 1896. do 1924. te se ponovno službeno vratio u program natjecanja 1988. godine.

Tenis se spominje od 1870. godine u Engleskoj, a nastavak je popularnog sporta koji je originalno izumljen u jedanaestom stoljeću Francuskoj koji se zvao „jeu de paume”. Izvorno se ovaj sport igrao rukama, u šesnaestom stoljeću sustav igre se mijenja, te se tada mijenja i stvara sustav bodovanja. U Engleskoj je popularnost tenisa brzo rasla te se već 1877. godine održao prvi teniski turnir u Wimbledonu. Tada se igrao na travi, no vrlo brzo su uvedene i druge podloge.

U prošlom stoljećuz dolazi do razvoja popularnih Grand Slam turnira, a 1930. je to značilo pobjedu na četiri turnira: Australian Open, French Open, Wimbledon i US Open.

1968.godine tenis je postao profesionalni sport, do tada se igrao amaterski. Nakon što se tenis vratio na Olimpijske igre popularnost mu je dodatno porasla, a sudjelovanje na Olimpijskim igrama kao i pobjeda, važan faktor u karijerama igrača.

1988. kada se službeno tenis vratio na Olimpijske igre pobjedu u ženskoj konkurenciji je odnijela Steffi Graf koja je iste sezone pobijedila na sva četiri glavna turnira te time postala prva osoba, i u muškoj i ženskoj konkurenciji, koja je u istoj sezoni osvojila četiri glavna turnira i Olimpijsko zlato te time osvojila „Zlatni slam”.

Povijest i razvoj teniskog reketa

Iako se tenis u nekoj svojoj prvoj verziji koja je više sličila na današnji rukomet nego na tenis, budući da se igralo rukama, igrao još u jedanaestom stoljeću u Francuskoj, razvoj tenisa kakvog danas poznajemo se veže uz Englesku i devetnaesto stoljeće.

U početku su reketi bili izrađeni od drveta, te se takav teniski reket koristio do 1980-tih. Nakon toga dolazi do snažnog razvoja teniskog reketa, uvođenja novih materijala, a teniski reket postaje sve lakši i lakši.

Prvi reket je izumio Major Walter C. Wingfield 1874. u Londonu kada je bio napravljen od drveta. Iz Londona i Engleske se ovakav reket brzo proširio i ušao u upotrebu širom svijeta.

1968. Wilson je predstavio T2000 koji je bio prvi metalni reket, koji iako je u nekim verzijama postojao i ranije, nije našao širu uporabu budući da je bio pretežak. Tek je 1968. metalni reket bio dovoljno lagan da se mogao koristiti.

Brandovi poput Wilson, Head i Dunlop intenzivno su radili na razvoju i usavršavanju teniskog reketa.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća razvijen je reket s većom glavom koji je omogućavao veću površinu i veću snaga udarca. Howard Head u suradnji s brandom Prince predstavili takav su 1976. godine reket koji je vrlo brzo postao top proizvod.
Aluminijski okviri nisu bili dovoljno čvrsti za profesionalne igrače, te su se razvijali novi materijali za okvir. Jedan od njih je bio i grafitna konstrukcija reketa.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća reketi su bili uglavnom ili aluminijskih okvira, oni su bili jeftiniji ili od grafita, skuplji reketi. Grafitna konstrukcija reketa omogućava bolju kontrolu i smanjene vibracije te je preuzela domianciju. Drvo se u tom razdoblju već prilično zamijenilo aluminijem i grafitom.
Jedan od poznatijih modela grafitnog reketa iz tog razdoblja je Dunlop Max 200G. Ovaj reket su koristili John McEnroe i Steffi Graf.
Wilson je predstavio Pro Staff reket kojeg je proslavio američki tenisač Pete Sampras.