25. svibnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Kako se studenti mogu pripremiti za traženje posla nakon fakulteta

Uz toliko mladih osoba koje traže posao teško se istaknuti i brzo pronaći zadovoljavajući posao. I ne, za pronalazak posla nije dovoljno dobiti diplomu...

Kako se studenti mogu pripremiti za traženje posla nakon fakulteta

Uz toliko mladih osoba koje traže posao teško se istaknuti i brzo pronaći zadovoljavajući. I ne, za pronalazak posla nije dovoljno dobiti diplomu. Konkurencija je velika i morate imati i neke druge prednosti.

Ovu su neki od načina na koje se može pripremiti za ulazak na tržište rada:

–    Počnite tražiti posao ranije –

Počnite o svojoj karijeri razmišljati prije nego ste prisiljeni tražiti posao. Razmislite o praksi ili studentskim poslovima u poduzećima u kojima biste htjeli raditi.

–    Networking –

Iako mnogi ovo zanemaruju, poznanstva su važna. Mnogi studenti se fokusiraju samo na osobe koje im privatno odgovaraju, no ne ulažu vrijeme u profesionalna poznanstva. Odlazak na seminare, radionice i dodatne aktivnosti mogu biti vrlo dobar izbor kontakata koji vam poslije mogu pomoći u traženju posla.

–    Stječite iskustvo –

Mnogi su čuli kako je bez iskustva teško pronaći posao i kako je često iskustvo važnije od diplome. No, kako do njega? To ne mora biti iskustvo u struci, ali svako radno iskustvo vas nečemu uči. Potražite studentske poslove koji vama odgovaraju, volontirajte, aktivirajte se u studentskim udrugama…

–    Uključite se u izvanfakultetske aktivnosti –

Neka vam osnovne obveze ne budu jedine. Tako ćete lakše završiti fakultet, ali teže pronaći posao. Razmjena studenata, semestar na stranom fakultetu, dodatno znanje jezika, sve su to stvari za koje treba vremena, ne možete ih obaviti kada završite fakultet i tražite posao, ali vam mogu biti velika prednost pri traženju posla.

–  Specijalizirajte se –

Razmislite čim se želite baviti, dodatno se usavršavajte u tom smjeru. Izborni predmeti ili samo dodatna knjiga mogu značiti puno na razgovoru za posao.