25. svibnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

10 stvari o poslu koje se ne uče na fakultetu

Koliko se studentski život razlikuje od onoga poslije?

10 stvari o poslu koje se ne uče na fakultetu

Koliko se studentski život razlikuje od onoga poslije?

Čak i ako ste završili poduzetništvo i želite pokrenuti svoj mali biznis, morate znati neke stvari koje niste naučili na fakultetu. No, one vrijede i za ostale. Ovo su stvari koje bi se trebale znati prije upuštanja u poslovne projekte ili traženja posla,  a koje se ne uče na fakultetu.

1-    Prosječno nije dovoljno dobro –

Ako želite položiti ispite i završiti fakultet uspješno, možete biti i prosječni. Ne ovisite o drugima. Ako ste točno odgovorili na zadane odgovore, položit ćete. I bez obzira koliko drugih odgovorilo točno. No, kada se radi poslu, prosjek nije dovoljno dobar. Ponekad su potpuno neobične stvari, interesi ili vještine presudni. Ako se za neki razgovor prijavi 300 osoba koje su završile ekonomiju nećete dobiti posao ako ste prosječni. Morate se u nečemu izdvajati i po nečemu biti posebni. Možda je vama bilo važno dobiti diplomu, no sada ste u konkurenciji s mnogo osoba s tom istom diplomom.

2-    Nećete odmah živjeti bolje nego studenti –

Kada završite fakultet i počnete raditi, bez obzira što imate svoj novac, nećete moći više uživati u njemu. Potpora roditelja se smanjuje, a troškovi povećavaju. Nema više studentske prehrane, studentskog doma, studentskog pokaza. Troškovi rastu brže nego plaća.

3-    Nema točnog odgovora –

Većina ispita u školovanju je koncipirana na način da postoje točni i pogrešni odgovori, no poslije to nije tako. Nema točnog odgovora kako pronaći posao, čim se baviti, da li sam pokrenuti biznis i da li ćete u bilo čemu uspjeti.  Od stručnjaka možete dobiti savjete, možete vidjeti kako drugi rade, ali ne ni jedno pravilo ne vrijedi univerzalno.

4-    Pamćenje informacija i shvaćanje profesorovog usmjeravanja kako položiti ispit prestaje biti korisno –

Ako želite uspjeti morate znati više od slušanja uputa nadređenog, ili ako želite vlastiti biznis ne možete samo gledati što drugi savjetuju ili što radi konkurencija.

5-    Nema brzih rezultata –

Ako ste učili za neki ispit nakon nekog vremena ćete dobiti ocjenu-rezultat rada. No, ako ste se tek zaposlili ili pokrenuli vlastiti biznis, rezultati će doći tek za nekoliko godina. U međuvremenu će biti uspona i padova, ali nakon svakog morate nastaviti raditi istim ili jačim tempom. Nema ni diplome na kraju nekog razdoblja. Posao ćete raditi do mirovine i neprestano se morate truditi kako biste ostali na mjestu na kojem jeste i kako vas netko ne bi zamijenio. Ukoliko želite napredovati morate se truditi još više.

6-    Nije bitan samo stupanj obrazovanja i niti ocjene –

Da biste pronašli dobar posao, napredovali ili pokrenuli uspješan vlastiti biznis, treba vam puno više. Morate imati sreće, morate poznavati ljude, biti društveni, komunikativni, inovativni, kreativni i dobri u onome čim se bavite. Strani jezici, kompjutorska znanja, preuzimanje inicijative, sve to postaje važnije od završenog stupnja obrazovanja. Možda će vam u nekom trenutku pomoći nešto što ste čuli na predavanjima od profesora kod kojeg ste imali loš rezultat, a nikad nećete upotrijebiti ono gdje ste imali dobar.

7-    Sada ste prepušteni sami sebi –

Na fakultetu možete učiti u grupi, možete od drugih shvatiti nešto što ne razumijete, no na poslu vi sami morate tražiti rješenja, donositi odluke i napredovati.

8-    S mnogo prijatelja nećete ostati u kontaktu –

Kao što ste nakon srednje škole razišli se s nekim prijateljima tako će biti i sada. Odlazak u različita područja, različit stil života i napredovanja bit će važniji od dosadašnjih zajedničkih interesa.

9-    Ne možete odlučiti pomaknuti ispitne rokove i uzeti slobodan dan –

Ako ste odlučili krenuti u privatne poslovne vode vjerojatno ćete morati raditi non-stop. Ne možete uzeti par dana odmora, pa nastaviti. No, i ako radite u nekom poduzeću situacija nije puno bolja. Naravno, imate godišnji bolovanje, no to ste imali i na fakultetu. Sada se ne možete probuditi i zaključiti da biste danas ostali kod kuće. Možda ste tek počeli raditi, možda imate projekt koji morate završiti, možda se nekome žuri, a možda je kolega na godišnjem. Sad ste dio tima i odluke nisu samo vaše.

10-     Uspjeh nije proporcionalan uloženom trudu –

Vaša plaća će ovisiti o branši u kojoj radite, o poduzeću, odjelu, ali i vašim pregovaračkim sposobnostima. Neće svi za jednak trud dobiti jednaku plaću. Čak neće niti napredovati jednako. Vi se možda više obrazujete dodatno, više trudite, ali ako nemate načina da to pokažete ostat ćete na nižoj poziciji nego netko s manje truda.