24. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Olimpijci koji zarađuju najviše i najmanje

Prema nekim procjenama sportaši mnogih olimpijskih sportova moraju biti u top 10 u svojim sportovima...

Prema nekim procjenama sportaši mnogih olimpijskih sportova moraju biti u top 10 u svojim sportovima i zadržati se neko vrijeme na toj poziciji kako bi zaradili nekakve konkretnije iznose.

No, ispadanje iz kruga desetak najboljih vrlo brzo dovodi do smanjenja pa i gubitka prihoda.

Npr. nekoliko poznatih imena u sprintu može zaraditi oko 400.000 dolara godišnje, top 10 sprintera obično 75.000 do 200.000 dolara godišnje, dok pad ispod desetog mjesta obično zaradu spušta na 0-25.000 dolara godišnje.

No, s druge strane su mnogi sportovi u kojima se zarađuju jako velike cifre.  Prema procjenama ovo su neki od najbogatijih i najsiromašnijih olimpijaca.

LeBron James – zaradio je prema nekim procjenama 53 milijuna dolara u prošloj godini te time postao jedan od najbogatijih sudionika na OI u Londonu.  Godišnja plaća mu je 13 milijuna dolara dok 40 milijuna zarađuje sponzorstvima.


Roger Federer – vrlo blizu vrhu sa zaradom u prošloj godini od 52,7 milijuna dolara. Procjenjuje se da je od toga 7,7 milijuna zarađeno od teniskih turnira dok je 45 milijuna dolara zaradio sponzorstvima.


Kobe Bryant – prošle godine zaradio je 52,3 milijuna dolara, od toga 20,3 milijuna je plaća te 32 milijuna su od sponzorstva.

Zara Phillips – nepoznato je koliko je točno ona bogata, ali kao unuka Kraljice Elizabeth II procjenjuje se oko 30 milijuna.

Obitelj Gabby Douglas – iako je ona jedno od prepoznatljivih olimpijskih lica njena majka je u siječnju 2011. proglasila bankrot s dugom od 80.000 dolara. S obzirom da se ove godine očekuje da će od sponzorstva zaraditi 1-3 milijuna dolara, situacija će se uskoro popraviti.

Ryan Lochte  – prema nekim informacijama, roditelji Ryan Lochtea nisu više od godinu dana platili hipoteku za kuću. No, osvajanjem medalja Ryan Lochte je dobio i nove sponzorske ugovore vrijedne oko 2 milijuna dolara.

Adam Nelson – nakon gubitka sponzora poslije OI 2004. Adam Nelson je prodavao stvari na ebayu te je skupio 12.000 dolara što mu je bilo dovoljno da pokrije troškove treniranja i opreme za ove OI.

Sarah Robles – s obzirom da nema sponzorstva ova olimpijka je dugo vremena živjela  s 400 dolara mjesečno koje je dobivala od Sportskog saveza SAD-a. Možda se situacija uskoro promijeni budući da su neki sponzori u pregovorima oko njenog angažmana.