COVER magazin.com

Istrenirajte mozak i tijelo kroz jednu minutu dnevno

Istrenirajte mozak i tijelo kroz jednu minutu dnevno

Nedostatak vremena kod ljudi često stvara osjećaj krivnje, jer smatraju kako ne čine dovoljno za svoje tijelo ili mozak, što vodi do povećanog stresa, te na taj način dodatno štete svome zdravlju.

Jedno od mogućih rješenja za ovaj problem je vježbati tijelo i psihu jednu minutu. Nemate vremena za tjelovježbu? Nema problema, samo odvježbajte jednu minutu dnevno. Po mogućnosti odmah. Nećete se ni oznojiti pa nećete morati ni pod tuš.

Nemojte misliti kako je minuta beznačajna ili kako je ova teorija smiješna. Razmislite samo koliko 60 sekundi znači u natjecanju. Skijaši pređu cijelu veleslalomsku stazu u samo jednoj minuti. Ali nije minuta samo značajna na kratke staze. 60 sekundi je itekako mnogu i u maratonima.

I vi možete napraviti dosta toga u jednoj minuti. Trebali biste kroz tu minutu zaboraviti na 59 minuta ispred i onih 60 iza. Usredotočite se samo na tu jednu jedinu minutu. Možete u njoj odraditi vježbe dubokog disanja, sklekove, ili trbušnjake, vježbe za oči ili istezanje kralježnice. Odradite minutu nečeg. Nije važno čega.

Možda ćete uspjeti odvojiti i nekoliko minuta tijekom dana. A to je ipak bolje nego ništa.

Možda mislite kako je jednominutno vježbanje lako i besmisleno.
Dok čitate ovaj članak podignite ruke ispred sebe vodoravno s podom. Spojite ih kao u položaju za molitvu. Pritišćite dlan od dlan što jače možete napinjući grudne mišiće. Ponovite 30 puta. Mislite li još uvijek kako je jednominutna vježba beznačajna. Ni u 60 minutnom vježbanju ne biste učinili više za svoje grudi.

Samo je bitno promijeniti stav. Ali nemojte opet pred sebe postavljati prevelike i nedostižne zadatke, kao npr.sad ću vježbati svaki sat po jednu minutu. Jer i to će vam vjerojatno biti preteško, nećete uspjeti pa će se opet javiti nezadovoljstvo i novi stres.

Jednostavno odlučite vježbati jednu minutu dnevno i to odradite.

Jedan dan mozak npr. učeći svaki dan po tri riječi nekog stranog jezika, a drugi dan ponavljajući neke vježbe.

Na taj način čete nakupiti 30 minuta intenzivnog vježbanja mjesečno. A koliko ste minuta vježbali prošli mjesec?