COVER magazin.com

Muška moda – kako se odijevati prema svojoj dobi

Muška moda – kako se odijevati prema svojoj dobi

 

–    Dvadesete –

muska-moda kako se odijevati prema svojoj dobi -1

Mladi ste i za vas ne vrijede stroga pravila. Najvažnije je ipak naglasiti da trebate biti prikladno odjeveni kud god idete. Trenirka nije odjeća za fakultet ili razgovor za posao.

Eksperimentirajte s odjećom, sada je pravo vrijeme da tražite svoj stil. Vama je dozvoljeno svake sezone imati potpuno novi stil. Često će većina odjeće biti casual i prilagođena za sve prilike.

Ukoliko vam treba odijelo za razgovor sa posao ili prvi posao, izaberite sivu ili tamnoplavu boju. Izbjegavajte manžete, leptir mašne ili bilo kakve agresivne ukrase koji će privlačiti pažnju.

Traperice i T-shirt će biti neizostavni za svakodnevne situacije, a traperice i košulja su dovoljni za malo ozbiljniji stil.

Što se tiče obuće, klasične tenisice ostavite za teretanu ili trčanje, one nisu za fakultet ili posao.

–    Tridesete –

muska-moda kako se odijevati prema svojoj dobi -2

Ovo su godine u kojima trebate razvijati svoj stil. U dvadesetima ste mogli puno više eksperimentirati, no sada biste već trebali imati određeniji smjer odijevanja.

Najčešća pogreška je spajanje različitih tipova odjeće. U većini slučajeva trebat će vam nekoliko tipova odjeće i nećete ih moći previše miješati. Odjeća za ured se može kombinirati s casual odjećom, ali nikako sa sportskom. Definirajte svoje potrebe i prema tome razdvojite stilove i odjeću. Samo neke odjevne predmete ćete moći iskoristiti u nekoliko situacija.

Ako ste u menadžmentu, već ste nekome šef, imate pristojnu plaću i morate paziti na svoj stil odijevanja. Posebno pazite na kvalitetu cipela, remena i sata. Ne moraju to biti skupi komadi, ali moraju biti kvalitetni, uredni i bez oštećenja.

Formalan stil poslovnog odijevanja sada već trebate usavršiti, kombinirati kravate i košulje smjelije nego prije, ali bez ekstrema.

Vikend odjeća treba biti drugačija od poslovne, posebno ako na posao nosite odijelo. Iako za posao trebate imati kaput, za grad trebate imati jaknu. Možda ste naviknuti na odijela, ali ona ne trebaju postati vaš zaštitni znak koji nosite u svim prilikama.

–    Četrdesete –

muska-moda kako se odijevati prema svojoj dobi -3

Nagle promjene u stilu i izboru odjeće često sugeriraju krizu srednjih godina. Stoga se držite svoga stila, a ako ga želite mijenjati krenite postepeno. No, jednako loše je ne pristajati na promjene. Morate s vremena na vrijeme osvježiti svoj izgled. Dodati nešto novo i drugačije u ormar.

Bez obzira što si sada možete priuštiti i skuplje stvari, usredotočite se na kvalitetu, a ne na cijenu ili marku. U ovim godinama veliki logo na odjeći nije prednost, nego mana.

Bitno je da je odjeća prilagođena prilikama. Bez obzira na stil odijevanja, vjerojatno ste se na njega toliko naviknuli da biste uvijek nosili istu odjeću, no nemojte.

Ako promijenite posao, prilagodite odjeću.

Eksperimentirajte! To ne znači nositi poderane traperice na posao, ali promijenite tip kravate, boju košulje, izbacite ili ubacite veste u svoju garderobu…

Nema ništa loše u tome da povremeno nosite pamučne majice i traperice, posebno za casual prilike ili vikendom, a ako a ako su vam obične T-shirt previše,  nabavite polo majice.