26. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Od danas nove oznake za gorivo na benzinskim postajama

Pripremite se na nove oznake za gorivo na benzinskim postajama

Od danas, (od 12. listopada) nas očekuju velike promjene pri ulijevanju goriva u automobil na Benzinskim postajama, jer će goriva osim klasičnih oznaka DIZEL i BENZIN imati i nove oznake koje će označavati koliki je u određenom gorivu udio biogoriva.

BENZIN

Benzinska goriva će biti označena kružnicom i oznakom E.

Benzin će imati oznake E5 ili E10 npr. A to je broj koji označava postotak udjela etanola u gorivu.  Pretpostavlja se da će većina benzinskih postaja na svojim automatima u Hrvatskoj nuditi  benzin s oznakom E5.

Procjena je, na primjer da u Njemačkoj  90 posto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema. E5 mogu koristiti gotovo svi automobili. Ipak, za svaki slučaj, ukoliko na vašem automobilu nije navedeno koji je maksimalni postotak etanola koji vaše auto može podnijeti preporučuje se da provjerite s distributerom u Hrvatskoj.  Neke analize su čak pokazale kako bi recimo miks benzina i etanola od 87 oktana E15 (15 % etanola i 85 % benzina) čak mogao pokretati motor većine automobila bez značajnog gubitka performansi.

Najvažnije je da ne pretpostavite kako je veći broj i bolji.

Obratite pažnju da nikad ne ulijevate spoj s oznakama (E25 ili E80) koje zahtijevaju posebno namijenjene motore.

Starija oznaka “super plus” već znate označava da benzin ima 93 ili 91 oktan.  E5 ili E10 je redovni benzin s etanolom i ima 85 ili 87 oktana.

DIZEL

Dizelska goriva bit će označena kvadratom i oznakom B.

Dizelska goriva će imati oznake B7 ili B10. B7 znači da je udio biogoriva 7% odnosno za B10, 10 %.

B100 = 100% biodizel
B20 = 20% biodizela + 80% petroldizela
B5 = 5% biodizela + 95% petrodiezela
B2 = 2% biodizela + 98% petrodiezela

Gorivo B10 će se prodavati iako su neke analize pokazale da nije prikladno za sve automobile, jer  testovi pokazuju kako neki automobili voze i na B20 bez zabilježenih poteškoća.  Tako se smatra da se mješavine od 20 posto biodizela i manje mogu koristiti bez posebne opreme, iako određeni proizvođači ne priznaju jamstvo ako se oprema ošteti ovim mješavinama

Koje će gorivo odabrati ostavljeno je na izbor i odgovornost potrošača.

B100, čisti biodizel, kao ni ostale mješavine preko B20 ne bi smjeli koristiti bez posebne opreme, a za korištenje mješavine između B10 i B20, informirajte se kod distributera i tražite njihovo pismeno mišljenje.

PLIN

Za označavanje će se koristiti romb, a slova će označavati o kojem se gorivu radi.

CNG za stlačeni prirodni plin, LNG za ukapljeni prirodni plin te LPG za ukapljeni naftni plin.