COVER magazin.com

Za krizu srednjih godina sada se kupuje bicikl umjesto kabrioleta

Za krizu srednjih godina umjesto kabrioleta bicikl

Kupovina sportskog kabrioleta dugo je na Zapadu bila signal krize srednjih godina muškaraca, ali sada stručnjaci kažu kako se trend mijenja, a sredovječni muškarci se vraćaju na bicikle. Sve veći broj muškaraca u dobri između 35 i 45 godina kažu analitičari sjeda u tim godinama ponovno na bicikle.

Iako bicikl ne izgleda niti košta poput sportskog automobila, odašilje poruku kako je vozač u dobroj formi, fit, zdrav i ekološki osviješten, kažu znanstvenici.

„Na biciklu se sve svodi na fitnes, snagu i izdržljivost, ali na neki način sugerira isto ono što muškarci u srednjim godinama misle da sugerira sportski automobil“, kaže psiholog Cliff Arnall.

Dodaje kako je ovo odličan trend jer je puno zdraviji i bolji način nošenja s emocijama koje se javljaju u toj dobi.

Voziš bicikl? Mora da si bogat

Nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji suprotstavilo se uobičajenoj percepciji kako je bicikl prijevozno sredstvo siromašnih ljudi.

Najbogatijih 5% britanske populacije u prosjeku godišnje bicikl voze 2.5 puta češće od onih prosječnog financijskog stanja.

Znanstvenici su to objasnili činjenicom da su oni s većim primanjima i informiraniji o prednostima vožnje biciklom.

Rezultati istraživanja pokazali su kako bogatije osobe u prosjeku po pitanju vožnje biciklom imaju životni stil, kao deset godina mlađe osobe iz prosječne populacije.

Stručnjaci vjeruju kako su negativni stereotipi i nedostatak edukacije jedan od glavnih razloga zbog kojih siromašniji ljudi ne vole bicikl i nevoljko se odlučuju bicikl upotrijebiti kao prijevozno sredstvo. Također okrivljuju za to i medije, jer na biciklima u britanskim medijima se najčešće pojavljuju političari, dok se sportaše i pop zvijezde (u kojima mlađi češće pronalaze svoje uzore) vrlo rijetko može vidjeti na biciklu.