COVER magazin.com

Top 10 tenisica za košarku svih vremena

Top 10 tenisica za košarku svih vremena

10. Reebok Pump – bile su posebno popularne početkom devedesetih, s unutrašnjim jastučićem koji je olakšavao skakanje. Nosio ih je Dominique Wilkins, a Dee Brown učinio ih je nezaboravnim na 1991 All Star vikendu.

10-reebok-pump-najbolje-tenisice-za-kosarku-svih-vremena
9. Nike Air Foamposite One – prvi model s novom tehnologijom, korištena je sintetička pjena koja omogućava savršeno prianjanje tenisice uz nogu. Također korištena je sintetika i kao vanjska strana tenisice, te guma na dnu. Anfernee “Penny” Hardaway nosio ih je 1997. Nke ih je ponovno aktualizirao 2009. kao Nike Foamposite Lite koje je nosio Nate Robinson. Može se pronaći i retro verzija originala.

9-nike-air-foamposite-one-najbolje-tenisice-za-kosarku-svih-vremena
8. Puma Clyde –  Clyde je bila verzija Puma Suede tenisica za košarku, napravljene za Walt Fraziera. On je tražio posebnu izradu od Pume te na taj način postao jedan od prvih igrača NBA koji je imao tenisice sa svojim potpisom.

8-puma-clyde-najbolje-tenisice-za-kosarku-svih-vremena

7. Nike Air Jordan III – Iako bi se samo iz suradnje Jordana i Nike-a mogao napraviti cijeli popis top tenisica izdvojene su ove koje je nosio u sezoni 1987-88.

7-nike-air-jordan-iii-najbolje-tenisice-za-kosarku-svih-vremena

6. Adidas Superstar proizvedene su 1969. Bijele, niske kožne tenisice privukle su pažnju mnogih košarkaša a među njima nosio ih je i Kareem Abdul Jabbar. U prvih nekoliko godina nosilo ih je preko 70% NBA igrača. Postale su tako popularne da su čak imale i svoju pjesmu koju je snimila grupa Run-D.M.C. “My adidas” 1986.

6-adidas-superstar-najbolje-tenisice-za-kosarku-svih-vremena

5. Nike Air Penny II – nazvane po igraču koji ih je nosio i u redizajnu su bile jednako popularne.

5-nike-air-penny-ii-najbolje-tenisice-za-kosarku-svih-vremena
4. Nike Air Force 1 – 1982. kada su puštene u prodaju bile su apsolutna inovacija, tehnologija izrade bila je promijenjena. Nosili su ih Moses Malone i Michael Cooper, ali i Rasheed Wallace.

4-nike-air-force-1-najbolje-tenisice-za-kosarku-svih-vremena
3. Converse Chuck Taylor All-Stars – apsolutna klasika još od 1917. Ime su i dobile po Chuck Taylor koji je ih je popularizirao. S vremenom su ove tenisice postale općeprihvaćene i izvan košarkaških terena.

3-converse-chuck-taylor-all-stars-najbolje-tenisice-za-kosarku-svih-vremena

2. Converse Weapon® su još jedna uspješnica Conversa. Nosili su ih i Larry Bird i Magic Johnson.

2-converse-weaponc2ae-najbolje-tenisice-za-kosarku-svih-vremena

1. Nike Air Jordan I – Jordan je pokrenuo potpuno novi pristup tenisicama koji se zadržao do danas. Iako su neke verzije Air Jordan tenisica bile i popularnije, ove su ipak prve i original od kojeg su ostale krenule. Tenisice su bile toliko revolucionarne da su ih branili u NBA. Kako su tenisice ranije bile uglavnom bijele i s malo boje, tvrdili su da su ove prešarene.

1-nike-air-jordan-i-najbolje-tenisice-za-kosarku-svih-vremena