28. ožujka 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Održavanje automobila – 2 stvari koje ne smijete zaboraviti

Osnovno održavanje automobila pomoći će vam da ga vozite s lakoćom, te redoviti servis, poput zamjena filtra ulja i zraka, ulja i sl. vjerojatno ne preskačete...

Održavanje automobila – 2 stvari koje ne smijete zaboraviti

Osnovno održavanje automobila pomoći će vam da ga vozite s lakoćom, te redoviti servis, poput zamjena filtra ulja i zraka, ulja i sl. vjerojatno ne preskačete, ali ispod su još dvije stvari o kojima morate voditi računa.

Gume na kotačima su jedan od najvažnijih dijelova vašeg automobila. Njihova kvaliteta vam omogućuje da dovoljno brzo ubrzate, zaustavite se, ne prokližete, vozite sigurno i izbjegnete nesreće.

Zbog toga nije pametno preskakati ove dvije stvari ispod.

-1- Redovito provjeravajte tlak u gumama. Važno je da provjerite tlak u gumama, pri promjeni sezona, nakon većih temperaturnih oscilacija, te ako krećete na duži put. Ispuhane ili previše napuhane gume utječu na potrošnju goriva, smanjuju upravljivost vozilom i mogućnost pravilne reakcije. Točan tlak zraka guma koji je prikladan za gume na vašem automobilu, pronaći ćete u priručniku vozila, a često i na naljepnici na unutarnjem okviru vozačevih vrata.

-2- Druga važna stvar je da kod  svake promjene sezone napravite rotaciju guma, jer ćete tim osigurati da se ravnomjerno troše. To osigurava dobar kontakt gume s cestom i dobru upravljivost vozilom.