COVER magazin.com

Ideje za bundeve za Noć vještica

Ideje za bundeve za Noć vještica

Noć vještica se bliži, a koji je bolji način za pripremu od ukrašavanja bundeva. Kao i sve vezano uz Halloween iz američke tradicije preuzeto je i rezbarenje bundeva. Mnogi kod nas rezbare i ukrašavaju bundeve, kako bi na neki način razveselili svoju svakodnevicu i unijeli nešto drugačije čime će obilježiti više jesen nego ovaj američki praznik.

Ukoliko nemate ideja, ili ove godine želite nešto drugačije evo prijedloga. Ispod bundeve nisu rezbarene nego ukrašavane, budući da rezbarenje bundeva stvara veliki nered, a rezbarene bundeve puno kraće traju, nego ukrašene koje mogu sačuvati svoj oblik i tjednima, naša preporuka su ukrašene bundeve.

Ideje kako moderno ukrasiti bundeve za Noć vještica u 2021.

Deformirane bundeve

Vodeći trend ove godine za Noć vještica su deformirane bundeve samo po sebi koje ne treba ni rezbariti ni ukrašavati. Takve bundeve je bitno prepoznati i kupiti već “ukrašene”. Takve bundeve izgledaju “strašno” same po sebi. I dok je ranijih godina cilj bio pronaći što savršeniju bundevu, a zatim je ukrasiti, ove godine cilj je pronaći bundevu koja izgleda što ružnije i koju ne treba dorađivati.

Bundeve zabavnih oblika

Da biste dobili što bolji efekt potrebno je pronaći bundeve različitih oblika, a zatim dodati oči i usta kako bi se napravili zabavni likovi.

Bijele bundeve

Ukrašavanje bundeve u bojama popularni je trend, ali kada su jednobojne bundeve u pitanju, tada su bundeve bijele boje najnoviji hit.

Bundeve u boji

Možete kupiti bundeve u raznim bojama ili koristiti boje kako biste na umjetnički način obojili svoju bundevu.

Iscrtavanje veselih lica

Ovo je zapravo način i ideja kako se tradicionalno ukrašavaju bundeve u Americi i obilježava Noć vještica, ali novitet je što se oslikavaju izrazito vesela lica, a ne likovi ili strašila kako je bilo uobičajeno prijašnjih godina.

Ideje za tradicionalnije ukrašavanje bundeva

Tradicionalno ukrašene bundeve mogu biti u obliku nekih likova iz bajki crtića ili jednostavno se od bundeva napravi bilo kakav oblik, figura ili neka vrsta strašila.

Kod ove bundeve više se radi o ukrašavanju bundeve nego rezbarenju bundeve. Ukoliko ne volite nered i vješti ste u ukrašavanju, tada uz malo dodataka možete napraviti kapu, kosu, oči i brkove bundevi.
Slično kao iznad, iako se obično pod ukrašavanje bundeve misli na rezbarenje bundeve, ako ne želite prljati, možete bundevu doslovno ukrasiti, tako što ćete joj nacrtati oči uši i nos.


Uz malo mašte bundevu možete pretvoriti u gigantsku crvavu jabuku.

Ako ipak preferirate rezbarenje bundeva

Preporučuje se da bundeve rezbarite na stolu te pokušate napraviti što manje nereda. Naravno, ako imate djecu, ova opcija će biti nemoguća, jer rezbarenje bundeve u kombinaciji s djecom uvijek rezultira velikim neredom. Još bolja je opcija ukoliko imate veliko dvorište rezbariti na otvorenom, gdje je sve skupa lakše počistiti.

Preporučuje se da bundevu ne rezbarite previše rano, kako se ne bi osušila ili još gore, sagnjila. Ako ćete na neki način obilježavati Halloween bundevu biste trebali rezbariti najviše 3 do 4 dana prije toga. Najbolje je ukoliko možete rezbariti bundevu na sam Halloween, jer će tada izgledati najbolje i najsvježije. Koliko izrezbarena bundeva može održati svoj izgled i prije nego propadne ovisi najviše o uvjetima gdje će se nalaziti. Što je temperatura prostorije u kojoj se čuva viša, to će trajati kraće. S druge strane ukoliko se čuva vani, na hladnijim temperaturama može ostati netaknuta po nekoliko dana. Temperatura na kojoj se čuva krucijalna je za očuvanje svježine.

Koja se priča krije iza rezbarenja bundeva?

Smatra se kako je Halloween izrastao iz keltskog festivala mrtvih. Kao sastavni dio tog festivala rezbarilo se veliko povrće i voće kako bi se od njega napravila svojevrsna strašila, koja bi trebala prestrašiti „zle duhove”, a svijeća koja se stavljala unutra pokazivala bi put kući dobrim duhovima i putnicima.

Više: