COVER magazin.com

Top 10 pokušaja da se napravi leteći automobil

Top 10 pokušaja da se napravi leteći automobil

Inženjeri pokušavaju već stoljećima konstruirati leteći automobil, ali samo su rijetki uspjeli spojiti let kroz zrak i vožnju po cesti. Ovo je 10 najboljih pokušaja:

Curtiss Autoplane – 1917.god

U veljači 1917. Glenn Curtiss je predstavio Model 11 Autoplane u New Yorku na Pan-American Aeronautical Exposition. Aluminijsko tijelo s plastičnim prozorima, a mogao se voziti i cestom koristeći snagu propelera. No zbog rata prestalo se s istraživanjem i ovaj automobil nije poletio.

Tampier Roadable –  1921.god

Dva motora, 12-cilindara za zrak i 4 za cestu imao je proizvod René Tampier predstavljen 1921. na Paris Air Salonu. Krila su mogla biti uklonjena, a trup bi vozio na 4 kotača. Tampier je ovaj koncept prodao francuskoj vladi.

Robert Edison Fulton Airphibian – 1945.god

Arhitekt i izumitelj Robert Edison Fulton Jr. dizajnirao je zrakoplov s odvojivim krilima i repom tvrdeći da samo jedna osoba može obaviti cijeli proces. Imao je 4 kotača, iako je više zamišljen kao zrakoplov nego automobil. Koncept je dobio uvjetno odobrenje CAA a Charles Lindbergh je uspješno letio s njim, no sve to nije bilo dovoljno da bi se privukli ulagači.

Henry Dreyfuss Convaircar – 1947.god

S tijelom automobila, 4 sjedala te krilima i motorom zrakoplova Henry Dreyfuss je konstruirao Convaircar. Kako je Dreyfuss bio poznati industrijski dizajner i već je stajao iza projekata poput lokomotive (Twentieth-Century Limited) i kamere polaroida, privukao je i ulagače. No, probni let je završio padom i smrću pilota, te je dalje istraživanje zaustavljeno.

Taylor Aerocar – 1949.god

Inspiriran Airphibianom izumitelja Robert Edison Fultona, Moulton Taylor je izgradio leteći automobil sa sklopivim krilima i 4 kotača. Cijena mu je 1950. bila oko 25.000 dolara, što mu je bilo jedno od ključnih ograničenja za dalje razvijanje.

Dewey Bryan Autoplane – 1953.god

Izrađene su čak tri verzije ovog letećeg automobila, no upravo na testiranju treće verzije poginuo je sam Dewey Bryan, navodno jer ga upozoravajuće svjetlo nije na vrijeme obavijestilo da jedno krilo nije bilo dobro zaključano što je potom uzrokovao nesreću.

Henry Smolinski Mizar – 1971

Mizar je koristio Cessna Skymaster motor i krila koja je pričvrstio na Ford Pinto. Cijena ovog automobila je bila planirana na oko 19.000 dolara, no i dizajner Henry Smolinski i pilot Harold Blake su poginuli na jednom testiranju.

Jesse James Panoz Esperante – 2006.god

U 2006. za potrebe snimanja reality televizijske emisije Monster Garage Jesse James je prikačio krila i rep na Panoz Esperante. Letio je 130 km/h nekoliko sekundi te prešao 107 metara.

Moller Skycar – 2003.

Razvio ga je Paul Moller kanadski inženjer i sveučilišni profesor, no unatoč dugogodišnjem radu, još uvijek nije spreman za završna testiranja i predstavljanje javnosti.

Terrafugia Transition – trenutno u razvoju