COVER magazin.com

Kalkulator procjene cijene rabljenog automobila

Procjena vrijednosti vozila

Teško je procijeniti koliko će koštati neki automobil jer to ovisi o mnogim faktorima, te je osim starosti (godine proizvodnje i prve registracije) jako bitna očuvanost automobila, prijeđeni kilometri, redovitost servisiranje, je li izašla novija verzija istog modela i slični čimbenici. Ali da biste stekli okvirni dojam poslužite se kalkulatorom ispod.

Kalkulator cijene rabljenog automobila:

Kataloška vrijednost vozila kalkulator

Kalkulator je informativan i ne može se koristiti u druge svrhe.

Kataloška vrijednost vozila

Kalkulator je napravljen prema kataloškoj procjeni pada vrijednosti vozila, a to je ono što se u kolokvijalnom jeziku često naziva kataloška vrijednost vozila, a dobiva se tako da se od cijene novog automobila oduzme postotak gubitka vrijednosti zbog starosti automobila.

Kataloška vrijednost vozila uzima u obzir samo starost automobila i sortira ga prema grupama starosti po mjesecima. Međutim i samo znamo da nekim markama vozila cijena pada brže, nekim sporije, pa je kataloška vrijednost vozila samo okvirni izračun koji možete uzeti za orijentaciju, a ono čim se trebate voditi pri kupovini ili prodaji rabljenog automobila je tržišna vrijednost vozila.

Tržišna vrijednost vozila

Za točniju procjenu cijene vašeg automobila vjerojatno ćete se trebati obratiti stručnjacima, iako na tržištu vrijedi pravilo da svaka roba vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti za nju. Nakon što ste provjerili katalošku vrijednost vozila prema starosti, trebate uključiti i ostale faktore koji će dodatno sniziti cijenu ili je povisiti, a to su prijeđeni kilometri, opće stanje vozila, koliko je vozilo održavano u prošlosti i je li redovito servisirano, koji ste vlasnik, te u krajnjoj liniji koliko je marka vozila koju prodajete popularna lokalno u mjestu gdje kupujete vozilo. Pravu tržišnu cijenu rabljenog automobila vjerojatno ćete saznati tek kada s njim izađete na tržište i ponudite ga za prodaju.

Zbog čega novom automobilu pada cijena tako brzo?

Ovdje se radi također o zakonima tržišta, o odnosu ponude i potražnje. Kako raste prodaja i ponuda novih automobila, tako pada cijena polovnim. Analize sugeriraju kako novi automobili depreciraju čak do 14,5 posto godišnje, a kako će u budućnosti vrijednost padati i do 20 posto. Za sada još uvijek cijena ne pada tako brzo na našim prostorima, ali trebate znati da čim registrirate automobil i izvezete se na cestu već mu ja jako pala tržišna vrijednost.

Procjena vrijednosti vozila
Procjena vrijednosti vozila

Čimbenici koji utječu na cijenu rabljenog automobila – procjena vrijednosti vozila –

(osim starosti i prijeđenih kilometara)

– Stanje vašeg automobila –

Ovo je najočitiji faktor. Osobe koje će biti zainteresirane kupiti vaš automobil sigurno će pogledati koliko ogrebotina i raznih drugih oštećenja ima vaš auto. Ovisno o vrsti oštećenja ovisi isplatili li vam se više popraviti ih pa prodavati ili prodavati automobil s oštećenjem. U većini slučajeva možete popraviti oštećenje za manje novaca, nego što će mu to oštećenje smanjiti cijenu.

– Servisna knjižica –

Najbolju cijenu možete postići ako ste automobil uredno i redovito servisirali u ovlaštenom servisu.

– Boja automobila –

Ako zadovoljavate sve uvjete, a automobil nikako ne uspijevate prodati, razmislite nije li možda boja automobila ono što odbija kupce. Nema jasnog pravila koja boja odbija, a koja privlači kupce, ali vrijedi neko općenito pravilo da što je boja neobičnija to ćete teže prodati automobil.

– Modifikacije –

Skupe modifikacije rijetko se isplate i povećavaju vrijednost automobila, osim ako vam se baš posreći da pronađete osobu istih interesa. Stoga ako ste uložili puno novaca u skupi i napredni audio sustav, možda je isplativije prodati ga prije prodaje automobila.

– Drugi faktori –

Jasno je da će se kabrioleti bolje prodavati u proljeće i ljeto, manji automobili u većim gradovima, ali morate uzeti i u obzir da ćete vjerojatno čekanjem povoljnije sezone vjerojatno više izgubiti na vrijednosti zbog deprecijacije, nego što bi sezonska fluktuacija doprinijela povećanju vrijednosti.

Nikad ne zaboravite vrijednost prezentacije kod prodaje auta. Pobrinite se da je automobil uredan i ispoliran.