26. travnja 2024.

M stil

Lifestyle portal za muškarce

Zašto ste još uvijek u minusu

- Ostavljate cijelu plaću na tekućem računu...

Zašto ste još uvijek u minusu

Iako se mnogi pitaju kako izaći iz minusa, na to nema lakog ni jednostavnog odgovora. Prvo biste trebali pronaći uzrok zbog kojeg ste u minusu, iako ih je vjerojatno više. Ispod navodimo samo neke od njih, a kada detektirate što utječe na vaš minus lakše ćete se boriti s njim te pronaći način kako da se izvučete iz minusa.

–    Ostavljate cijelu plaću na tekućem računu –

Ako je plaća u novčaniku ili na tekućem računu lakše se troši. Dok se vidi da ima novca na računu, teže je ne potrošiti ga. Najbolje će biti ako stavite  trajni nalog da vam odmah skida određeni iznos s računa i prebacuje na štednju. Ili to napravite sami svaki mjesec nakon što dobijete plaću. Ako nemate na računu teže ćete to i potrošiti.

–    Previše trošite na gluposti i sitnice –

Naravno da na važne stvari morate trošiti, ali mnogi mjesečno potroše dobar dio plaće na gluposti. Svatko mora imati i neke svoje užitke, ali na te stvari trošite tek ako ste odvojili i nešto novca za štednju.

–    Nemate cilj  –

Puno je lakše štedjeti za nešto nego samo štedjeti. Postavite ciljeve, nešto što je vama bitno i za to štedite. Ako ste inače zbog godišnjeg u minusu, postavite cilj koliko mjesečno morate štedjeti za idući godišnji toga se držite, odvojite mjesečno 200kn za mirovinu…

–    Kupujete na sniženjima, ali kupujete i ono što vam ne treba –

Isplati se otići po neku stvar koja je snižena 20%, ali ne isplati ako kupite 5 komada pa da vam se pola od toga pokvari ili vam proizvod dosadi prije nego što ga potrošite.

–    Ne brinite se o svojim novcima –

Smanjite broj kartica i računa za koje plaćate naknade, a pokušajte dio novaca koji ostavljate sa strane oročiti. Sigurno na takvu štednju nemate veliku zaradu, ali bar će vam pokriti troškove računa.

–    Ne znate kolike kamate plaćate na dugove –

Ako imate kredit, minus, kreditne kartice, od iznosa koji imate za zatvaranje dugova ne morate sve plaćati proporcionalno nego plaćajte prvo one koji imaju najveće kamate, najviše zatezne kamate te troškove opomena kako biste izbjegli gomilanje dodatnih troškova.