COVER magazin.com

Kalkulator troškova uvoza rabljenog automobila iz EU (poseban porez)

  • Ispod ćete pronaći kalkulator troškova kod uvoza automobila

Izračun posebnog poreza uvoza rabljenih automobila iz EU

 

Uvoz rabljenih vozila u Hrvatsku    Kalkulator je okvirni i informativnog karaktera, te se ne može smatrati pravovaljanom informacijom, ni koristiti u druge svrhe.

 

Uvoz automobila nakon ulaska u EU   Rabljeni automobil je svaki automobil koji nije nov.

 

Uvoz automobila nakon ulaska u EU   Kalkulator je prenesen  u siječnju 2018. prema važećim stopama poreza izravno sa stranica Carinske uprave.

Prema novom zakonu (siječanj 2018) Carinska uprava neće obračunavati poseban porez prema računu rabljenog automobila nego prema prodajnoj cijeni takvog novog automobila u Hrvatskoj na dan prve registracije. Zakon kaže: “Pod prodajnom cijenom smatra se maloprodajna cijena takvog novog motornog vozila s carinom i porezom na dodanu vrijednost bez posebnog poreza, s uključenom vrijednosti dodatne opreme na dan prve registracije vozila”.  Tu cijenu unosite u kalkulator. Ovo pravilo vrijedi već nekoliko zadnjih zakona, ali je ponovljeno i u novom zakonu od siječnja 2018.

Ostali bitni faktori za izračun iznosa posebnog poreza su tip goriva (dizel ili benzinac),  prosječna emisija (CO2), te starost vozila.

Uvoz automobila nakon 1. srpnja   Kalkulator poreza kod uvoza rabljenog automobila je preuzet sa stranica Carinske uprave u najboljoj namjeri kako biste stekli okvirni uvid u iznos posebnog poreza na željeni automobil.

U kalkulator unosite brojeve ručno osim za datum kako je naznačeno za primjer svijetlo sivom bojom. Za cijene ne trebate unositi točke i zarez, možete unijeti samo cijeli broj.

Za izračun “scrolajte” prema dolje u kvadratu ispod dok vam se ne pojave polja za unos podataka “Status vozila” zatim  unosite podatke u polje po polje. Na kraju kliknite na polje “Izračunaj” kada se pojavi.  Konačni rezultat je vrijednost koju trebate platiti, a uključuje posebni porez  (vrijednosnu i ekološku komponentu).

Kalkulator iznosa posebnog poreza na uvoz rabljenih automobila iz Europske unije:

Uvoz automobila nakon 1. srpnja

Cijenili bismo ako biste ostavili svoja iskustva nakon uvoza u komentaru ispod kalkulatora uvoza kako biste olakšali uvoz automobila svakoj sljedećoj osobi koja se odlučuje na taj korak. Kada proučavate komentare pazite da gledate samo novije od siječnja 2018. jer se oni stariji odnose na komentare starijeg kalkulatora i zakona koji više nije valjan.

Uvoz starih automobila iz Europske unijePrilikom uvoza potrebno je imati sljedeće dokumente

:
1. dokaz o vlasništvu vozila:
– kupoprodajni ugovor (ukoliko je vozilo kupljeno od fizičke osobe) ili
– račun o kupnji vozila (ukoliko je vozilo kupljeno u trgovini) ili
– prometnu dozvolu (ukoliko se uvozi vlastito vozilo)
2. dokument za postupak utvrđivanja sukladnosti
COC dokument(izdan od tvornice ili EUROCOC-a)
– Potvrda proizvođača
– COC dokument
3. Prometnu dozvolu

Uvoz polovnih automobila iz Europske unije  Uz troškove unosa (poreze) trebat će platiti još troškove tehničkog pregleda automobila, osiguranja vozila i standardne troškove vezane uz registraciju vozila, te ekološku naknadu.

Ako ste kupili novi automobil u nekoj od država članica EU, postupak je isti kao kod rabljenih vozila, plaćate punu vrijednost posebnog poreza bez umanjenja za starost vozila.

Svoja iskustva i komentare podijelite ispod u komentarima, kako biste olakšali drugima  kupovinu automobila i donijeli dodatne informacije.

 

Svoja iskustva i komentare podijelite ispod u komentarima, kako biste olakšali drugima  kupovinu automobila i donijeli dodatne informacije.